Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Campus 19 augustus 2021 reacties 11

‘We gaan niemand dwingen naar de campus te komen’

VU-bestuurder Marcel Nollen snapt de zorgen van studenten en docenten die vinden dat de versoepelingen op de campus te vroeg komen. ‘Maar de gevolgen van de lockdown zijn voor veel studenten ook vreselijk.’

Dat het college van bestuur van de VU blij is met de versoepelingen die maandag 30 augustus ingaan, waaronder de afschaffing van de anderhalvemetermaatregel, dat moge duidelijk zijn. Bestuursvoorzitter Mirjam van Praag zei in een uitzending van het praatprogramma OP1 al dat ze er tranen van in haar ogen kreeg en haar collega-bestuurder Marcel Nollen benadrukt het ook nog eens: eindelijk, na anderhalf jaar, kunnen studenten en docenten die thuis zaten te vereenzamen, weer colleges volgen op de campus. Weliswaar zijn er nog beperkingen, zo mogen er maximaal 75 mensen in een collegezaal, maar tijdens het gesprek zegt Nollen het verschillende keren: hij beschouwt liever het halfvolle glas.

En ja, hij heeft kennisgenomen van de docenten en de studenten die vinden dat de versoepelingen te vroeg komen, die zich zorgen maken over besmettingen, die nog steeds mogelijk zijn, ook al is ook een groot deel van de studenten gevaccineerd, maar hij gelooft dat de heropening van de campus met alle veiligheidsmaatregelen – een mondkapjesverplichting buiten de collegezalen, goede ventilatie, handenwassen en zelftesten – veilig kan.

Sociale interactie

“De overgrote meerderheid van de docenten en medewerkers is hier heel erg blij mee”, zegt Nollen. “Maar ik snap de zorgen van studenten en docenten die zich niet veilig voelen. Die zullen we in de eerste onderwijsperiode, tot eind oktober, niet dwingen te komen.”

Het VU-bestuur zal iedereen echter wel degelijk stimuleren om te komen, laat Nollen weten. “Want het gaat niet alleen om kennisoverdracht, maar ook om de sociale interactie, het voeren van debatten met elkaar, het maken van vrienden voor het leven. Je studietijd is niet alleen een tijd dat je iets wordt, maar waarin je wordt gevormd tot iemand.”

‘Je studietijd is niet alleen een tijd dat je iets wordt, maar waarin je wordt gevormd tot iemand’

Online colleges zal de VU blijven faciliteren, belooft Nollen. “Al hebben we daar niet in alle collegezalen de geschikte apparatuur voor, en is het vanwege de traagheid van bijvoorbeeld de chipleveranties ook niet mogelijk om dat probleem op korte termijn te verhelpen.”

Mondkapjes in de collegezaal

Mogelijk zou de VU wat ongerustheid kunnen wegnemen door het nemen van extra maatregelen die verontruste docenten op sociale media opperen: vaccinatie- en testbewijzen om op de campus te worden toegelaten en een mondkapjesplicht in de collegezalen zelf.

‘Wij zijn bestuurders, geen medici en virologen’

Maar Nollen wil er niet van horen. “Wij zijn bestuurders”, zegt hij. “Geen medici en virologen. We vertrouwen erop dat de overheid zich goed heeft laten adviseren door deskundigen. Waarom zouden wij het beter weten dan zij, als ze zeggen dat mondkapjes in de collegezaal niet nodig zijn?”

Maar diezelfde deskundigen adviseren wel een mondkapjesplicht in het openbaar vervoer, omdat anderhalve meter afstand daar niet mogelijk is. En als universiteitsbestuurder heb je toch een leger van medici en deskundigen binnen handbereik? Er is toch wetenschappelijk bewijs dat mondkapjes werken? Dat je je beter beschermd weet als er naast je toch onverhoeds iemand zit te hoesten?

“Als je hoest, moet je sowieso de collegezaal niet in”, antwoordt Nollen. “En het probleem met deskundigen is dat ze elkaar ook vaak tegenspreken. We houden ons vast aan het overheidsbeleid en mocht er ondanks alle maatregelen toch een terugval zijn, dan kunnen we onmiddellijk afschalen.”

Dat is allemaal inderdaad erg spannend, beaamt hij. “Deze versoepelingen zijn spannender dan toen de lockdown inging en we maatregelen moesten nemen om iedereen veilig vanuit huis te kunnen laten werken. Maar als bestuurder moet je risico’s afwegen en de gevolgen van de lockdown zijn ook zeer schadelijk, met mensen die thuis zitten weg te kwijnen en daar letterlijk ziek van worden.”

Introductieweek

En het is niet zo dat de VU roekeloos is. Op het laatste moment werd de geplande afscheidsbijeenkomst gecanceld ter ere van rector Vinod Subramaniam, die bestuursvoorzitter wordt in Twente. Ook moeten de organisatoren een flink aantal activiteiten in het kader van de Introductieweek afblazen, inclusief het eindfeest, tot hun eigen grote verdriet. “De focus moet nu even helemaal op de onderwijsactiviteiten”, zegt Nollen. Al erkent hij het belang van de introductieweek, waarin studenten de universiteit, de stad en vooral elkaar leren kennen.

Is het niet wrang dat de introweek deels niet door mag gaan terwijl er wel massa’s bijeenkomen in het Ajax-stadion en bij Formule 1?

Vindt hij het niet wrang dat de introweek deels niet door mag gaan terwijl er wel massa’s bijeenkomen in het Ajax-stadion en bij de Formule 1-racen. “Je kunt je afvragen hoe verstandig het is om naar Ajax te gaan”, antwoordt Nollen. En ik zou dat sowieso nooit doen, want ik ben Feijenoord-fan.”

Ondersteunend personeel

Hoe het na die eerste onderwijsperiode verder zal gaan aan de VU, daar zal de komende maand flink over worden gedebatteerd, zegt Nollen. Met bestuurders en vertegenwoordigers van de werkvloer zal het gaan over de maatregelen en het hybride werken. De gesprekken daarover zijn al maanden aan de gang. “Ik heb al veel fysieke ontmoetingen gehad met mensen op de werkvloer”, aldus Nollen. “Het is echt heel erg fijn om elkaar op die manier te zien en te spreken en daardoor weten we ook goed wat er leeft.”

Ook voor het ondersteunende personeel, dat zich niet zo duidelijk laat horen in de media als de docenten, wordt het kader bepaald waarbinnen ze in overleg met leidinggevenden vanuit huis en op de campus kunnen werken. “Er is een kleine minderheid onder het ondersteunende personeel dat in bepaalde mate nog gedeeltelijk thuis wil werken”, zegt Nollen.

Vooralsnog vraagt de VU het ondersteunende personeel om ook na 30 augustus nog ‘zoveel mogelijk thuis te werken tenzij dit echt niet mogelijk is.’

Peter Breedveld

{ Lees de 11 reacties}

Door bernd andeweg op 19 augustus 2021
Om in de Arena te komen bij een wedstrijd van Ajax zijn een negatieve test of een volledige vaccinatie via de CoronaCheckApp nodig. Dus beetje vreemde vergelijking.
Door Een medewerker op 19 augustus 2021
Ah, fijn dat - omdat Ad Valvas er naar vraagt - ook nog gecommuniceerd door de VU dat er enig begrip is voor de zorgen van studenten en docenten. Dat is verder nergens terug te zien of te lezen namelijk... Een aantal vragen ontbreken nog, wat is het VU beleid als iemand besmet blijkt te zijn en die bij werkgroepen of colleges is geweest? Volgt dan een verzoek tot quarantaine van de gehele groep (zoals bij middelbare en basisscholen)? En waar uit maakt Nollen op dat de bereidheid van studenten om zelftests nu opeens zo is dat dit een zinvolle strategie is? Eerder bleek de bereidheid en het gebruik van zelftests nogal laag te zijn. Maar blijkbaar bedenkt Nollen hier zelf geen antwoord op en wacht overheidsbeleid af om dat dan maar weer over de schutting van de medewerkers te gooien die met de realiteit van dit alles te maken hebben.
Door Ernest op 19 augustus 2021
Dan hoor ik blijkbaar tot die kleine minderheid van OBP dat huiverig is voor terugkeer naar de campus. Ik weiger momenteel bijvoorbeeld een ruimte voor langere tijd te delen met iemand anders. Hoe langer je met iemand op een kamer doorbrengt, hoe minder effectief een eventuele 1,5 m. is. En dan heb ik nog niet eens over "verticale" ventilatie. (horizontale is het kind met het badwater weggooien) Aangezien mensen fully vaxxed net zo besmettelijk kunnen zijn als ongevaccineerden, (was vanmorgen op de radio, onderzoek door Uni Oxford met data van een paar miljoen mensen) moet je het dus hebben van kleinere kans op ernstige ziekte, en dus druk op de ziekenhuizen. Vorig jaar kreeg ik het predicaat covid (mild) Maanden mee zoet geweest. (overigens nog steeds terugkerende verhoging en benauwdheid) Hybride betekent in mijn optiek twee a drie dagen per week naar de VU. Dat vraagt enig organisatietalent. Vooralsnog voel ik de druk van de terugkeer als dat spreekwoordelijke zwaard boven mijn hoofd, hangen.
Door chiel van den akker op 19 augustus 2021
Een opvallend interview. Nollen zegt:“"We vertrouwen erop dat de overheid zich goed heeft laten adviseren door deskundigen. Waarom zouden wij het beter weten dan zij". Het feit dat de overheid eigen afwegingen maakt, en advies van deskundigen naast zich neer legt, komt in Nollen in op. Misschien kom dat omdat, zoals Nollen zegt, "het probleem met deskundigen is dat ze elkaar ook vaak tegenspreken." Duidelijk is i.i.g. dat je aan deskundigen op universiteiten niets hebt, volgens Nollen dan..
Door Nadia op 20 augustus 2021
“Er is een kleine minderheid onder het ondersteunende personeel dat in bepaalde mate nog gedeeltelijk thuis wil werken” - zijn hier duidelijke cijfers van? Ik hoor juist voornamelijk van OBP collega's om me heen dat ze niet meer 100% on campus willen werken, maar deels thuis of elders. De werkgroep hybride werken is in het leven geroepen om het werken in de toekomst flexibeler te maken en medewerkers meer vrijheid te geven in waar ze hun werk het liefste willen uitvoeren. Ik hoop van harte dat die belofte wel overeind blijft wanneer "het VU-bestuur iedereen echter wel degelijk zal stimuleren om te komen".
Door Anoniem op 23 augustus 2021
"Er is een kleine minderheid onder het ondersteunende personeel dat in bepaalde mate nog gedeeltelijk thuis wil werken" - en verder wil iedereen weer volledig op de VU komen werken? Uit de coronamonitor van bijvoorbeeld FSW (mei jl.) blijkt toch iets anders. Een kleine minderheid wil na coronatijd níet thuiswerken. Driekwart van de medewerkers wil dat wel. En dan gaat het over alle medewerkers, OBP en WP.
Door Een medewerker op 23 augustus 2021
"Vooralsnog vraagt de VU het ondersteunende personeel om ook na 30 augustus nog ‘zoveel mogelijk thuis te werken tenzij dit echt niet mogelijk is". Dit is niet het beleid dat door leidinggevenden wordt gecommuniceerd. Integendeel. Er wordt nadrukkelijk van je verwacht dat je op de campus gaat werken.
Door Medewerker op 24 augustus 2021
Ik vraag mij af hoe - en vooral on der wie - van de OBP gepolst is over hun houding mbt terugkeer naar de VU. Coronamonitor zei echt iets anders. En dat OBP'ers die ik spreek - ik ben er zelf een - is het andersom. Men wil juist niet (al) terugkeren naar de VU. Ja, de jongeren, misschien. Ik vrees dat hier de vader van de wens aan het woord was.
Door Een medewerker op 25 augustus 2021
Dit lijkt mij een heldere duiding van het probleem (zoek en vervang UvA voor Vu in dit artikel): "Als zelfs de wetenschap niet in wetenschap gelooft" https://ginnymooy.com/2021/08/25/als-zelfs-de-wetenschap-niet-in-wetenschap-gelooft/
Door OBP-personeel op 25 augustus 2021
“Er is een kleine minderheid onder het ondersteunende personeel dat in bepaalde mate nog gedeeltelijk thuis wil werken”??? Ik mag hopen dat meneer Nollen hier verkeerd gequoot is... De juist uitspraak luidt: "Er is een kleine minderheid onder het ondersteunend personeel dat weer volledig op de campus wil werken."
Door Docent op 27 augustus 2021
Ook hier geld de dubbele taal van bestuurders. In het interview zegt Marcel Nollen dat ze 'niemand gaan dwingen om naar de VU te komen'. In de officiële email die FSW medewerkers vandaag hebben ontvangen (namens het College van Bestuur) staat 'We verwachten dat collega’s die voor fysieke geplande onderwijsactiviteiten zijn ingeroosterd, de colleges verzorgen vanaf de campus. ' Sommige docenten moeten behalve colleges ook werkgroepen begeleiden. Daar zitten 50-60 studenten in groepjes te prate en studenten (en assistenten) lopen rond van groepje naar groepje om vragen te beantwoorden. Zonder mondkapjes, zonder test- of vaccinatiebewijzen. Volgens het CvB lopen wij geen risico van besmetting. Maar CvB-leden noch facultaire bestuurders moeten onderwijs geven. Studenten en docenten moeten naar verplichte corona-feesten.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.