NIEUWS

Campus 30 april 2015

Waart het monster van antisemitisme rond op de VU-campus?

reacties 5

Geneeskundestudent Sharon (21) draagt haar Joodsheid met trots uit. Maar haar onbevangenheid is inmiddels wat verminderd. “Over mijn jodendom doen mijn medestudenten altijd heel aardig en geïnteresseerd. Het is heel leuk om met meerdere geloven om te gaan."

" Helaas slaat de sfeer om zodra Israël ter sprake komt. Ook bij medestudenten met wie ik goed omging of met wie ik nog steeds goed omga. Ik zie ze dingen op Facebook schrijven waar mijn hart van stilstaat: dat zionisten varkens zijn, dat ze de wereld willen overnemen. Terwijl je zou denken dat studenten aan de universiteit wel genuanceerd kunnen zijn en niet alleen zwartwitdenken."

Fucking zionist

“En met ‘zionisten’ wordt vaak iedereen bedoeld die vindt dat Israël bestaansrecht heeft, ook de Joden die kritisch zijn ten aanzien van Israel”, zegt VU-alumnus politicologie David (28), die stage loopt bij André Krouwels Kieskompas. Een medestagiaire maakte hem tijdens een gesprek uit voor “fucking zionist.”

“Het is nu de trend om anti-Israël te zijn”, zegt Eva, een 25-jarige student sociale wetenschappen. “In het begin ging ik nog wel in discussie met mensen, maar het heeft geen enkele zin als je gesprekspartner niet in feiten is geïnteresseerd. En op een universiteit valt dat natuurlijk extra tegen.”

Lelijke kop

‘VU Jodenvrij!’ schreef iemand in januari als reactie op de Facebook-pagina van de club ‘Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina’ (SRP). Er ontstond een nationale mediarel en een Joodse studente schreef het college van bestuur zich niet meer veilig te voelen op de campus.

Heeft het monster van antisemitisme zijn lelijke kop opgestoken op de VU-campus? Zijn er meer Joden die zich hier onveilig voelen? Advalvas sprak met een aantal van hen. Lees het verhaal in de nieuwe editie.

 

Peter Breedveld
BEELD: Greet Egbers

{ Lees de 5  reacties }

hits 26
Door Flerp op 01 mei 2015

Ik vind het altijd zo jammer dat "Anti-Israël" vrijwel altijd in 1 adem wordt genoemd met antisemitisme, waarom kan er geen commentaar zijn op hoe een land zich gedraagt zonder dat men direct het commentaar gaat bestempelen als; racistisch, discriminerend of antisemitisch. Kreten als ‘Zionisten zijn varkens’ zijn natuurlijk belachelijk, maar je kan je ook afvragen waar komt die haat vandaan? Hebben we hier te maken met een derde generatie neo-nazi of iemand die familie heeft in de Gaza-strook en extreem boos is over wat daar allemaal gebeurt?

Als meneer Breedveld de onruststoker zich nou eens inleest in wat er gezegd wordt over de hele linie en niet direct de extreme van beide kanten erbij pakt dan zou er een veel beter gepolariseerd beeld komen van deze hele discussie. Want waarom niet direct in dit stuk mensen van de SRP aan het woord laten, of simpelweg een niet-joodse over zijn ideeën en gevoelens hierover? Waarom zie ik alleen maar weer (vage) reacties van “Met zionisten worden ook joden bedoeld die kritisch zijn over Israël”. Ik weet niet met wie deze man allemaal heeft gesproken, maar dat lijken me meer reacties van mensen die een aversie hebben voor joden dan mensen die echt een discussie willen voeren over Israël en Palestina.
Ook de “het is een trend om Anti-Isreal te zijn”, en noemen dat ze niet naar feiten willen luisteren, klinkt een beetje kleinerend. Nogmaals, waarom geen ruimte geven voor iemand die Anti-Israël is? Laat die mensen ook spreken, en dan het liefst geen spreekkoor scanderende voetbal supporter aan het woord laten a.u.b.

De manier hoe dit geschreven staat (zowel hier in het kort als het hele stuk in de Ad Valvas) is mijn in ziens weer een stuk om alleen maar te stoken, pik de antisemitische kreten eruit en vraag een joods iemand hoe hij/zij hierover denkt, ja dat is lekker.

Dat "VU Jodenvrij!" is ook zo ontzettend dom om te noemen, het was vrij snel duidelijk dat dit van een onruststoker was (een Facebook account van een dag oud van iemand met een typisch Islamitische naam) en werd door de SRP net zo goed als verschrikkelijk bestempeld. Er werd ook direct door zowel geïnteresseerde, als de leiding van de SRP, duidelijk gemaakt dat antisemitisme niet getolereerd werd.

Dus waarom moet er nou weer olie op het vuur gegooid worden? Ja antisemitisme of welke vorm van discriminatie dan ook is onacceptabel en moet verdwijnen uit de wereld, helaas is het nog steeds een veel voorkomend fenomeen. Ik vind het dan ook zo jammer dat wanneer er discussies op een hogere onderwijs instelling op gang worden gezet een forum als de Ad Valvas zo'n on-gepolariseerde blik van de situatie schetst waardoor je naar mijn mening juist onenigheid en frustraties propageert in plaats van ze aan de kaak stelt.

Door ainul op 01 mei 2015

@ Flerp, wow wat een reactie, groter dan het bericht zelf. Wat is er mis om een paar studenten aan het woord te laten die slachtoffer zijn geworden van discriminatie? Als normale mens kun je daar niet tegen zijn?...

Door Flerp op 01 mei 2015

@ ainul. Allereerst, nee ik ben er niet tegen. Vrijheid van meningsuiting is waar onze maatschappij op is gebouwd. Maar dit bericht (en het stuk in Ad Valvas nr 17) is niet alleen studenten aan het woord laten die vinden dat ze gediscrimineerd worden, het maakt ook de SRP zwart en geeft een ongenuanceerd beeld van de Anti-Isreal / Israel - Palestina discussie en dat vind ik er slecht aan, ergo mijn lange reactie.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.