NIEUWS

Cultuur 24 februari 2017

Waarom de maan naar kruitdamp ruikt

Het is even zoeken maar de doorzetter kan zelf de maan en andere bijzondere geuren ruiken bij de VU-expositie Aromatic Art (Re-)reconstructed: In Search of Lost Scents.

Kunstenaars Hagen Betzwieser en Sue Corke hebben de geur van de maan proberen te vangen. Volgens Apollo 16-astronaut Charlie Duke ruikt de maan naar kruitdamp. Dat was voor de kunstenaars het startpunt voor hun zoektocht naar deze specifieke geur.

De geur van geschiedenis

Promovendus Caro Verbeek stelde met de tentoonstelling een overzicht samen van de manier waarop internationale kunstenaars en parfumeurs geuren in hun kunst verwerken en zo de grenzen van de visuele kunst oprekken.

Voor haar promotietraject werkte Verbeek jaren als kunsthistoricus bij het Rijksmuseum. Momenteel doet ze onderzoek naar de aromatische geschiedenis van de kunstenaarsstroming de avant-garde. In Advalvas vertelde ze hoe je de geur van de geschiedenis kunt reconstrueren.

Verstopt

De tentoonstelling hangt een beetje verstopt. Voor de liefhebbers de speurtocht: vlakbij de aula, rechts van het borstbeeld van VU-financier Willem Hovy het hoekje om. Verwar Hovy niet met VU-oprichter Abraham Kuyper. Zijn borstbeeld is wit, Hovy is bronskleurig.

Floor Bal
BEELD: Nasa

hits 49

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.