Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

VU 18 augustus 2015

Vwo-diploma niet genoeg voor economiestudie

reacties 1

Eerstejaars studenten weten vaak niet genoeg van wiskunde om een studie aan de economiefaculteit te kunnen volgen. Dat schrijft de faculteit Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde op haar facebookpagina.

Verse studenten bedrijfskunde en economie en bedrijfseconomie krijgen daarom het advies om hun wiskunde bij te spijkeren. Ze kunnen via faculteitsvereniging Aureus bijles krijgen, een online cursus gaan doen of zelf aan de studie gaan.

Stoppen met studie

De faculteit ontwikkelde een toets waarmee aanstaande studenten nog snel kunnen kijken of hun wiskunde wel op peil is. Studenten die op deze toets een onvoldoende halen, blijken ook een grote kans te hebben om na hun eerste jaar te moeten stoppen met hun studie, aldus docent Reinout Heijungs, die de toets ontwikkelde.

“Het niveau van wiskunde in de economieopleidingen wordt onderschat”, zegt Heijungs. “Scholen adviseren jongeren die iets met economie en bedrijven willen doen om wiskunde A te doen, maar voor economie is wiskunde B toch echt beter.”

Eerste keer

Of de toets, die alle nieuw ingeschreven studenten toegestuurd hebben gekregen, en het advies om nog snel een stoomcursus te doen, zal helpen om het wiskundeniveau van studenten bij te spijkeren, moet nog blijken. Het is de eerste keer dat de faculteit studenten aanspoort om al aan de slag te gaan nog voordat het collegejaar begonnen is.

Marieke Kolkman
BEELD: Simona (Flickr CC)

{ Lees de 1  reacties }

hits 42
Door Peter Peverelli op 27 augustus 2015

Wiskunde valt onder de basiskennis die je als burger in je knapzak moet hebben, wanneer je de school verlaat om de wijde wereld in te trekken. Dit verhaal echter lijkt me op slechts een deel van FEWEB betrekking te hebben: economie. Als burgers moeten bedrijfskundigen ook kunnen rekenen, maar indien de schrijver van deze tekst toch het gehele vakkenpakket van FEWEB voor ogen heeft, dan wil ik hier toch melden dat ik die mening niet deel. Over welke ‘wiskunde’ hebben we het hier eigenlijk? Statistiek? Ik wist daar met mijn Gymnasium Alfa diploma ook nauwelijks iets van, maar toen ik het eenmaal nodig had, had ik dat binnen een dag onder de knie; zonder cursus, gewoon een boekje lezen. Nu hoor ik mijn collegae-statistici al roepen dat dat onmogelijk is en dat ik enkel de grondslagen van statistiek bedoel. Precies; dat bedoel ik ook. Dat voldeed . . . voor iemand die zich in organisatiekunde specialiseert. Dan zijn we weer terug bij het begin van mijn argument, n.l. dat sommige specialismen van FEWEB een diepere wiskundige voorkennis vereisen dan andere. Je mag aannemen dat een student die zich voor economie inschrijft weet welke voorkennis daarvoor nodig is. Studenten die dat niet weten wil je helemaal niet als student hebben, ook niet na het volgen van ‘een cursus’. Die kan zich beter in de loop van het eerste jaar realiseren dat het beter is een andere studie te kiezen, of wellicht in het geheel geen universitaire opleiding te ambiëren. Dat is beter dan hen middels een cursus het idee geven dat ze dan ‘extra gekwalificeerd’ zijn. Samenvattend: de schrijver van deze tekst slaat m.i. de plank op twee vlakken mis: inzicht in de diversiteit van FEWEB en de definitie van kwalificatie voor een bepaalde studierichting.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.