Onderwijs 16 februari 2017

VU wil tweede University College starten in Haarlem

De Vrije Universiteit gaat mogelijk een University College oprichten in Haarlem. Dat bevestigt de rector van de VU in een brief.

Het beoogde University College zal een plek krijgen in de oude koepelgevangenis in Haarlem, die vorig jaar werd gesloten. De Haarlemse gemeenteraad beslist vandaag of de oude gevangenis voor dit doel verkocht gaat worden. Een universiteit die uitspreekt mee te willen werken, kan daarvoor weleens doorslaggevend zijn.

Rector Vinod Subramaniam bevestigde recentelijk in een brief de intentie van de VU om mee te doen in het project. ‘Wij hebben een mogelijke betrokkenheid van de VU nog eens afgelopen week met onze decanen besproken in het licht van de nieuwe ontwikkelingen. De decanen staan positief hier tegenover’, citeert het Haarlems Dagblad.

Andere universiteit

Het idee voor het Haarlemse University College komt van een stichting die zich bezighoudt met de toekomst van De Koepel. Eerder waren er al gesprekken met de Universiteit van Amsterdam, maar die liet vorig najaar weten niet aan te schuiven bij de plannen. De stichting moest toen op zoek naar een andere universiteit.

Het zou het tweede University College van de VU worden, die ook al met de Universiteit van Amsterdam samenwerkt in het Amsterdam University College. In zo’n zogenaamde liberal arts & sciences-bacheloropleiding krijgen studenten vakken in de hele breedte van de academie, van geschiedenis en sociologie tot gezondheidswetenschap en wiskunde.

Marieke Kolkman
BEELD: M.Minderhoud (Wikimedia)

{ Lees de 3  reacties }

Door Andre Assink op 19 februari 2017

Bestemensen
Mochten de plannen doorgaan.
Komen er dan vacatures vrij waarop vu personeel intern kunnen solliciteren om in Haarlem te kunnen werken?

Met vriendelijke groet,
Andre Assink

Door Reindert Jaarsma op 25 augustus 2017

U alle succes toewensend, ben ik tevens zoekend naar een studie Filosofie in Haarlem.
Ik woon in Aalsmeer, en wil ook graag terug naar (mijn) stad Haarlem.

Door Ronald Leliveld op 27 september 2017

Misschien een oplossing voor het personeels tekort,
Politie mensen in opleiding, lopen een jaar stage bij een gevangenis