NIEUWS

Campus 19 mei 2015

VU wil gedragscode voor debatteurs

Het college van bestuur wil een gedragscode opstellen voor alle medewerkers en studenten met het doel van de VU ‘een prettige en veilige omgeving’ te maken.

Dat staat in brief aan de ondernemingsraad en de universitaire studentenraad, die in januari kritische vragen stelden over het verbieden van een bijeenkomst van de Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina (SRP) aan de VU.

Uitsluiting en onveiligheid

Voor de bijeenkomst had de VU aanvankelijk toestemming gegeven, maar na protest van binnen en buiten de VU werd besloten die toestemming weer in te trekken.

‘Het college merkte dat het debat gevoelens van uitsluiting en onveiligheid opriep binnen de universitaire gemeenschap’, schrijft het college als verklaring aan de or en de studentenraad.

‘Voor de VU zijn naast vrijheid van meningsuiting ook andere vrijheden en uitgangspunten van belang, zoals de vrijheid van godsdienst en een respectvolle omgang met elkaar.’

Het college vindt lastige en controversiële debatten prima, schrijft ze, maar die moeten wel gevoerd worden met 'ruimte voor verschillende invalshoeken en in een veilige omgeving'. Er moet bereidheid zijn tot dialoog.

Misinformatie en stereotypering

Morgen, woensdag 20 mei, wordt de kwestie rond de SRP besproken tijdens een gezamenlijke vergadering van het college met de or en de studentenraad.

In de nieuwe Advalvas staat een brief van Sarah Bekkali van de SRP, die reageert op uitspraken over de club van vier Joodse studenten in Advalvas 17. ‘Israëlisch geweld jegens Palestijnen dient bespreekbaar te worden om zo misinformatie en stereotypering tegen te gaan’, aldus Bekkali. ‘Het bestaan van de SRP kan bijdragen aan het creëren van bewustzijn hierover.’

‘Kritiek op Israël’, aldus Bekkali, ‘is natuurlijk niet de facto antisemitisch.’

Overigens heeft de VU al sinds jaar en dag huisregels die het onder meer verbieden te discrimineren en kwetsende uitspraken te doen.

Peter Breedveld

hits 6

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.