Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Rector Subramaniam spreekt de nieuwe eerstejaars toe, augustus 2019
Studenten 14 oktober 2019 reacties 1

VU verwelkomt record aantal nieuwe studenten: 'echt uit het dal gekomen'

Een recordaantal studenten heeft zich dit collegejaar ingeschreven aan de VU: 26.593*. Het vorige record (25.060) stamt uit 2011. Het aantal studenten dat voor het eerst aan een bachelor begon, steeg dit studiejaar met bijna 18 procent naar ruim 6.175 en er starten ruim 5.313 studenten aan een master, 5,6 procent meer dan vorig jaar.

Sterke stijgers zijn de bètafaculteit en de School of Business and Economics met een toename van respectievelijk 16 en 21 procent eerstejaars.

Vorig jaar nam het aantal VU-studenten ook al fors toe. De instroom in de bacheloropleidingen steeg met 18 procent. Toen groeide vooral de faculteit Rechtsgeleerdheid sterk, met 32 procent meer eerstejaars.

Het aantal studenten met een buitenlandse vooropleiding steeg van 13 naar 16 procent. Van de eerstejaars in de bachelor komen er ruim duizend uit het buitenland.

De landelijke cijfers over het aantal studenten worden deze week bekendgemaakt door de VSNU.

Creatieve oplossingen

Rector Vinod Subramaniam verheugt zich over de groei van het aantal studenten. Een paar jaar lang trok de VU juist minder studenten.

Bent u blij?
“Jazeker, het is een mooi teken dat studenten de VU weten te vinden. Het is een paar jaar minder gegaan. Nu zijn we echt uit het dal gekomen. De huidige omvang vinden we prima. De bètafaculteit is nu bijvoorbeeld een van de grootste van het land. Wij kunnen de groei aan, al brengt die uiteraard ook uitdagingen met zich mee.’’

Zoals?
“Soms moet je creatieve oplossingen zoeken. Zo kunnen studenten bij psychologie drukke colleges volgen op een videoscherm in een tweede zaal. De ervaring leert dat er na een paar weken minder studenten naar college komen, waardoor het probleem zichzelf oplost. Mogelijk gaan we ook college geven in de aula. Dat moeten we niet standaard doen, maar als tijdelijke oplossing kan dat.”

'Deze groei kunnen we aan'

Zijn er grenzen aan de groei?
“Dat verschilt per opleiding. Bij Rechten wilde men graag meer studenten omdat het aantal de jaren vóór 2018 flink is gedaald. En Bedrijfskunde is voor het tweede opeenvolgende jaar flink gegroeid. Maar nu zitten we daar weer op het aantal studenten van een paar jaar geleden. Dat kunnen we dus aan.”

Gaat de VU minder werven?
“Gerichter. We willen bepaalde groepen potentiële studenten bereiken. Bij Geesteswetenschappen komt een nieuwe interdisciplinaire opleiding op het gebied van taal en informatica: text-mining. Dat is echt iets nieuws en die faculteit kan wel wat extra studenten gebruiken. We hebben verder niet zoveel middelen om het aantal studenten te sturen. Een numerus fixus is een paardenmiddel dat we liever niet gebruiken. Bij psychologie gaat het nu wel gebeuren, omdat dat landelijk is afgesproken.”

Hoe denkt u over het aantrekken van buitenlandse studenten?
“We zijn blij met hen. Een internationale oriëntatie is goed voor onze Nederlandse studenten. Nu starten er ongeveer duizend internationale studenten aan onze bachelors en nog zo’n duizend aan onze masters. Dat zijn er meer dan vorig jaar. Maar vergeleken met andere universiteiten zijn wij nog weinig internationaal. Ook hier moet je het per opleiding bekijken. Soms hebben we een extra instroom nodig om een goede mix te krijgen. Maar we hoeven niet te groeien om te groeien. Op dit moment hebben we geen plannen om meer bacheloropleidingen in het Engels aan te bieden.”

Lees ook het bericht op VUnet.

* Eerder ging het om een totaal aantal studenten van 26.374. Dat is later nog gecorrigeerd.

Dirk de Hoog
BEELD: Peter Breedveld

{ Lees de 1 reacties}

Door Sifra ter Wee op 18 oktober 2019

Ik vraag mij af of het vieren van het alsmaar hoger aantal studenten een goede zaak is. Meneer Subramaniam zegt dat de VU de groei aankan, ook al vraagt het om een creatieve oplossing zoals college volgen via video in een tweede zaal. Het is alleen wel zo dat deze creatieve oplossing er één is uit een lange lijst van creatieve oplossingen. Voor eerstejaars Computer Science wordt een vak bijna geheel onderwezen door tweedejaars studenten: zij kijken de opdrachten na en ze geven de practica. Het is ook niet verrassend dat deze creatieve oplossingen uiteindelijk acceptabel zijn omdat de helft van de studenten afhaakt. Ik ben zeer verontrust over het feit dat dit gezien wordt als een goede zaak. Afhakende studenten betekenen niet dat een creatieve oplossing voldoet, ze betekenen juist het tegenovergestelde. Als universiteit vind ik niet dat je er vanuit kan gaan dat studenten toch niet meer komen opdagen. En je mag het zeker niet gebruiken als een excuus voor tekortschietende faciliteiten.

Voor een ander vak bestaat het college slechts uit 90 minuten kleine quizzes doen zonder enige uitleg van de stof, want die staat allemaal online. Ik vraag mij of deze creatieve oplossingen ten goede komen aan het onderwijs, of dat dit gewoon een budgetoplossing is.

Meneer Subramaniam vindt, zo blijkt uit het stuk, dat internationale studenten het niveau van de opleiding verhogen en Nederlandse studenten zouden helpen met hun ‘internationale oriëntatie’. Ik begrijp niet helemaal wat hij hiermee bedoelt, maar het is in elk geval niet zo dat internationale studenten per definitie een toevoeging zijn. Bij het vak Introduction Computer Science waarvoor we artikelen moeten lezen en daarover een presentatie moeten geven, blijkt al snel dat veel internationale studenten de Engelse taal niet of nauwelijks beheersen. In elk geval niet goed genoeg om een verstaanbare en begrijpelijke presentatie te houden.

Eveneens is het zo dat veel docenten niet vloeiend zijn in het Engels en moeite hebben om vragen te beantwoorden tijdens college en om überhaupt een interessant, samenhangend verhaal te vertellen.

Ik denk zelf dat het vieren van een hoog aantal studenten pas gerechtvaardigd is op het moment dat de universiteit ook echt dit aantal aankan en in staat is om hoog kwalitatief onderwijs te bieden. Hoe kan het dat er zoveel fors betalende internationale studenten zijn en het onderwijs nog steeds achterblijft?

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.