NIEUWS

Studentenprotesten Hongkong
Protestchaos op de Polytechnische Universiteit in Hongkong
Buitenland 22 november 2019

VU-studenten in Hongkong: 'Dit is geen protesteren, dit is oorlogsvoering'

Twee VU-studenten zitten midden in de chaos van de Hongkongse studentenprotesten. De demonstranten bezetten afgelopen week de universiteit waar zij op uitwisseling zijn en maken het onmogelijk om nog colleges te volgen. “Ze maken er een fort van. Dit heeft niets met protesteren te maken, dit is gewoon oorlogsvoering.”

“In het doel van de protesten kan ik mij wel vinden”, zegt Rolf Willems (20), derdejaars International Business Administration. “Alleen de laatste anderhalve week is het geweld dusdanig geëscaleerd dat ik denk dat het om het geweld gaat en niet meer om het doel per se. Op een universiteit waren vijfduizend molotovcocktails gevonden. Dat is gewoon oorlogsvoering.”

In Hongkong zijn al een paar weken protesten aan de gang door met name studenten. De demonstranten zijn het niet eens met de Chinese inmenging in de stadstaat. Anderhalve week geleden hebben ze ook de universiteiten in de stad bezet. De meeste zijn weer ontruimd, maar in één universiteit, de Polytechnische Universiteit, trokken de demonstranten zich terug. En daaraan studeren Willems en zijn studiegenoot van de VU Joris Driessen (21) voor een half jaar.

Omsingeld

De campus is omsingeld door de politie en alle colleges zijn afgelast. Al vijf dagen lang weten de protesterende studenten in het universiteitsgebouw en uit de handen van de politie te blijven. Het zijn er op dit moment nog zo’n vijftig. Op video’s is te zien hoe ze molotovcocktails en katapulten maken.

“Voor mij is het gevolg dat het semester is afgelopen. We krijgen geen les meer in het gebouw en moeten alles online doen. De docenten hebben de slides van de vakken online gezet en sommige docenten hebben over de powerpointpresentatie iets ingesproken. Ook mijn tentamens, die gewoon doorgaan, moet ik online maken”, zegt Willems. Het doet wel iets met hem om al het geweld te zien in het studiegebouw. “Ik vind het heftig om te zien dat in lokalen waar je eerst les had molotovcocktails in elkaar worden gezet.”

Adrenaline

Willems en Driessen zeggen dat ze veilig zijn en dat ze zich niet echt zorgen maken. “We zitten hier op een veilige afstand. De dorms waarin wij slapen liggen niet op de campus en vallen net buiten de omsingeling van de politie”, vertelt Driessen. Hij is uit nieuwsgierigheid wel een keer bij de protesten gaan kijken. “Dan schiet de adrenaline door je lijf. Ik stond gelukkig nog op redelijk veilige afstand, maar het is toch niet niets om de uitrusting van de relpolitie te zien. Die deinzen voor niets terug, dat was heel intimiderend en indrukwekkend.”

Er zijn handige trucs om op dit moment veilig te blijven in Hongkong. “Je kunt bijvoorbeeld de apps in de gaten houden”, vertelt Driessen. Die geven aan waar de protesten bezig zijn. “Ook belangrijk is de South China Post. Als er een protest is, starten zij een liveblog waar je alles op de minuut kunt volgen. Op Instagram zijn veel pro-Hongkong accounts die laten zien waar iets gebeurt. Dus in principe ben je altijd op de hoogte.”

Kees Wagemans
BEELD: Joris Driessen

hits 367

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.