Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Onderwijs 28 september 2016

VU komt er niet best af in Elsevier-enquête

reacties 1

Volgens weekblad Elsevier zijn een groene universiteit en een groene hogeschool de beste van Nederland. Wageningen Universiteit en HAS Hogeschool staan bovenaan in de jaarlijkse ranking. De VU scoort het slechtst van alle brede universiteiten.

De ranglijst van Elsevier is gebaseerd op het oordeel van studenten op één vraag in de Nationale Studenten Enquête: hoe tevreden zijn de studenten over hun studie in het algemeen? Ze geven een cijfer tussen de één en de vijf.

Lof

Elsevier kijkt welke universiteit en hogeschool de best gewaardeerde bacheloropleidingen in huis hebben. Bij Wageningen oogsten twaalf van de negentien beoordeelde opleidingen veel lof van studenten, bij HAS Hogeschool komen zeven van de tien opleidingen bovendrijven. 

Voor een eerlijkere vergelijking zijn de universiteiten in drie soorten opgedeeld. In de groep ‘brede’ universiteiten wint de Radboud Universiteit Nijmegen, terwijl de TU Eindhoven het hoogst scoort van de drie technische universiteiten. Overall winnaar Wageningen is de beste van de ‘specialistische’ universiteiten.

VU onderaan

Van de VU kregen slechts vijf van de 48 beoordeelde opleidingen een positief algemeen oordeel van de studenten en maar liefst negentien hadden een negatief oordeel. Daarmee eindigt de VU ver onderaan in de ranglijst van zes brede universiteiten. Gekeken naar alle afzonderlijke onderdelen van de Nationale Studenten Enquête, zoals de beoordeling van docenten, informatievoorziening en inhoud, zit de VU al een paar jaar in een stijgende lijn.

Donderdag verschijnt de jaarlijkse Elsevier-special Beste Studies, waarin het blad nader ingaat op onder meer de contacturen met docenten, het studierendement en het aantal mannen en vrouwen binnen opleidingen.

"We zijn teleurgesteld", zegt woordvoerder Stéphanie van Oostrum namens rector Vinod Subramaniam. "Maar we blijven werken aan de verbetering van het onderwijs. Er zijn op dat gebied al eerder stappen gezet en dat continueren we."

Vertekend beeld

Van Oostrum wijst erop dat de Nationale Studenten Enqûete juist een stijgende lijn laat zien wat de tevredenheid van VU-studenten betreft. "Maar Elsevier licht daar één brede vraag uit en verrekent die niet met de verschillen tussen de diverse opleidingen. Daardoor krijg je één vertekend beeld op één onderdeel."

HOP/BB, Marieke Kolkman en Peter Breedveld

{ Lees de 1  reacties }

hits 35
Door Janneke Lommertzen op 30 september 2016

In dit stuk worden de uitkomsten van Elsevier verkeerd samengevat. Elsevier vergelijkt scores per opleiding met het gemiddelde van alle universiteiten en beschouwt alle opleidingen die hoger scoren dan het gemiddelde als ‘+‘ en alle opleidingen die lager scoren als ‘-‘.
Op deze manier worden de verschillen tussen de universiteiten uitvergroot, terwijl deze in absolute zin minimaal zijn.
De VU scoorde in 2016 gemiddeld 4,0 op een vijfpuntsschaal op de vraag naar het algemeen oordeel over de opleiding. Van alle opleidingen (met een voldoende respons) scoorde bovendien 98% ‘groen’, d.w.z. hoger of gelijk aan 3,7. Dus de claim dat slechts vijf opleidingen een positief oordeel kregen van de studenten en negentien een negatief oordeel klopt niet.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.