Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Wetenschap 14 november 2018

VU heeft langzaamste promovendi

Promovendi van de Vrije Universiteit doen eindeloos over hun proefschrift: ze zijn een jaar langzamer dan die van de Universiteit Utrecht.

Gemiddeld doen promovendi zo’n vijf jaar over het behalen van de doctorstitel, blijkt uit nieuwe cijfers van universiteitenvereniging VSNU. Slechts een kleine groep (14 procent) komt binnen vier jaar over de eindstreep.

Maar het verschilt nogal per universiteit. In Utrecht zijn promovendi een half jaartje sneller dan gemiddeld, terwijl ze aan de Vrije Universiteit en de Erasmus Universiteit juist extra uitloop nodig hebben.


© HOP. Promotieduur in maanden. Bron: VSNU. UvA: geen gegevens over 2017.

Bovendien haken er maar weinig Utrechtse promovendi af. Meer dan tachtig procent heeft binnen zeven jaar de dissertatie afgerond. Alleen de Universiteit Maastricht heeft een hoger rendement. Aan de andere kant van het spectrum staan – wederom – de Erasmus Universiteit en de Vrije Universiteit.


© HOP. Bron: VSNU. Instroom promovendi 2010. Excl. UvA.

Overigens is voor het eerst in jaren het aantal promoties aan de Nederlandse universiteiten weer afgenomen. In 2017 behaalden precies 4.731 promovendi de doctorstitel. Dat zijn er ruim tweehonderd minder dan het jaar ervoor. Jarenlang kwamen er alleen maar meer promoties bij.


© HOP. Bron: VSNU.

In het totale aantal promoties telt ook het werk van buitenpromovendi mee. Zij zijn niet in dienst van een universiteit en schrijven hun proefschrift in hun eigen tijd. In de cijfers over de promotieduur en het rendement zijn alleen de standaardpromovendi meegeteld.

Lees ook: Promoveren hoeft niet altijd in je eentje, achtergrondverhaal over de worsteling van (ook internationale) promovendi, en: 11 tips voor promovendi.

 

HOP/BB

hits 227

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.