Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Campus 17 juni 2019

VU beëindigt klein maar fijn vak jeugdstrafrecht

Het vak jeugdstrafrecht is niet meer aan de VU. Jurist en docent jeugdstrafrecht Marije Jeltes is er verdrietig over (drie huil-emoji’s op Twitter), maar het is niets spannends, volgens hoogleraar strafrecht Marianne Hirsch Ballin.

“Degenen die het vak verzorgden, eerst Cor Petiet en nu ook Hélène Versteeg, zijn met pensioen en daarom hebben we de expertise niet meer in huis om met het vak door te gaan.”

Het was een leuk maar klein keuzevak (zes studiepunten) en het onderwerp jeugdstrafrecht komt ook aan de orde in andere strafrechtelijke vakken, legt Hirsch Ballin uit. “Jeugdstrafrecht is een nichegebied, niet zo groot en belangrijk als u misschien denkt.” Zo’n 20 à 30 studenten volgden het.

De afschaffing van het vak is volgens Hirsch Ballin geen bezuinigingsmaatregel en heeft niets met geld te maken. “Ik sluit niet uit dat we het vak weer aanbieden als we weer iemand met de juiste expertise in huis hebben”, aldus de hoogleraar.

Peter Breedveld
BEELD: Scène uit 'Boefje' (1964); Wikimedia Commons

hits 291

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.