Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Vrije Schrijver Niña Weijers
Cultuur 11 mei 2015

Vrije Schrijver Weijers maakt kans op Librisprijs

Gaat ze vanavond de hoofdprijs (50.000 euro) winnen? Met haar debuutroman De consequenties won VU-schrijver Niña Weijers vorig jaar al de Anton Wachterprijs en onlangs de Lezersprijs van de Gouden Boekenuil. Vanavond zal juryvoorzitter Wim Pijbes, directeur Rijksmuseum, bekendmaken wie de Libris Literatuur Prijs 2015 wint. Het is de prijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige literaire roman van het afgelopen kalenderjaar.
Weijers' concurrenten zijn: Adriaan van Dis (Ik kom terug), Esther Gerritsen (Roxy), Gustaaf Peek (Godin, held), Peter Terrin (Monte Carlo) en Kees 't  Hart (Teatro Olimpico) die momenteel de colleges creatief schrijven aan de VU geeft.

VU-docent in jury

De jury bestaat uit Jacqueline Bel, hoofddocent moderne Nederlandse letterkunde, Rob van Essen (auteur, recensent NRC Handelsblad), Maria Goos (auteur) en Marnix Verplancke (recensent Knack, De Morgen en Trouw). De uitreiking is tijdens een galadiner voor genodigden in het Amstel Hotel. Nieuwsuur zendt live een reportage uit op NPO 2 (22-23 uur).

Vrijheid

Weijers' debuut kreeg vrijwel unaniem lovende kritieken. Zij schrijft over de jonge Minnie Panis, een succesvol kunstenares die haar eigen leven inzet als materiaal voor een ambitieus project. Een fragment van Minnies nuchtere moeder: 'Daar fantaseerde ze wel eens over: zich losmaken van alles wat ze bezat, achterblijven met alleen het uiterst noodzakelijke, over de wereld bewegen. Misschien zou het in de buurt komen van vrijheid, al wist ze niet of dat iets was om na te jagen. Vrijheid was voor vogels en vissen. Mensen gingen hooguit op vakantie.'

Niña Weijers, De consequenties
Uitgeverij Atlas Contact, Amsterdam, € 19,99

Win Castermans
BEELD: Merlijn Doomernik

hits 3

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.