Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Wetenschap 18 oktober 2019

VR-bril werkt tegen tandartsangst

Virtual reality werkt tegen tandartsangst, zegt bijzonder hoogleraar angst- en gedragsstoornissen Ad de Jongh.

“De gewone methode om angsten te behandelen, is mensen blootstellen aan datgene waar ze bang voor zijn. Net zolang tot de angst dooft. Bij de tandheelkundige faculteit Acta hebben we een nieuwe behandeling uitgeprobeerd: virtual reality exposure therapy.

"Het zijn vooral de voorspellers van pijn die mensen bang maken, het geluid van een boor. Daar kun je net zo lang mee oefenen totdat ze niet meer die angst voelen. Dat kun je het makkelijkst doen met virtualrealitytherapie.

Mond open

"Het gebruik van virtualrealitybrillen geeft mensen echt het gevoel dat ze bij de tandarts zijn. Je ziet bijvoorbeeld dat ze automatisch hun mond opendoen als de tandarts met zijn virtuele haakje in de buurt komt. Zo echt is het.

"Uit een promotieonderzoek bij Acta blijkt dat na enkele korte sessies, waarbij patiënten door zo’n bril aan een virtuele tandartsbehandeling worden blootgesteld, de meeste deelnemers weer in staat zijn om naar de gewone tandarts te gaan om zich daar te laten behandelen.”

Floor Bal
BEELD: Andreas via Flickr

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.