Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

VU 04 september 2014

Voor geld willen studenten best de spits mijden

Studenten uit hbo en wo zijn “sterk gemotiveerd om de spits te mijden”, aldus een platform dat een einde wil maken aan volle treinen in de ochtend-  en avondspits. Ze hebben maar een klein zetje nodig.

Hbo’ers en wo’ers willen best op rustiger tijden in de trein stappen, blijkt uit een onderzoek dat het Platform Beter Benutten van het Ministerie van Infrastructuur liet uitvoeren in Twente. Net als minister Bussemaker pleit het platform daarom voor aanpassing van de collegeroosters, zodat studenten vaker buiten de spits kunnen reizen.

Smoes verzinnen

Maar uit het onderzoek blijkt ook dat veel studenten die in de spits reizen helemaal niet om negen uur op college hoeven te verschijnen. Die groep heeft een andere prikkel nodig. Vooral mbo-studenten zouden gevoelig zijn voor financiële beloningen als ze iets later of eerder in de trein stappen.

Als het financieel loont om buiten de spits te reizen, zullen mensen ook flexibeler worden, verwacht het platform. “Veel reizigers die zeggen niet flexibel te zijn, geven later in het onderzoek aan bij een beloning wel te zullen spitsmijden”, aldus het platform. “Dit is ook een bekend verschijnsel in de gedragskunde: men verzint een ‘smoes’ om het huidig spitsgedrag goed te praten.”

Bezuinigen op ov-studentenkaart

Het Platform Beter Benutten baseert zich op een onderzoek in Twente door adviesbureau Dijksterhuis & Van Baaren.

Het kabinet wil tweehonderd miljoen euro bezuinigen op de ov-studentenkaart. Dat lukt alleen als studenten vaker buiten de spits gaan reizen. De prijs van het openbaar vervoer wordt namelijk goeddeels bepaald door de piekmomenten in het verkeer.

HOP/PV

hits 2

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.