Popup-Niks-missen-2.png

Onderwijs 13 januari 2021

Volhouders worden winnaars, ook bij afstandsonderwijs

Een beetje doorzettingsvermogen helpt als je studeert. Dat is misschien een open deur, maar geldt het ook als je afstandsonderwijs volgt? Voor de zekerheid zocht de Open Universiteit het uit.

Studenten moeten zich soms vastbijten in de stof, willen ze die leren beheersen. Als ze genoeg discipline hebben, hun interesse niet te snel verliezen en op de lange termijn kunnen denken, hebben ze grit.

Wie grit heeft, zal niet snel afhaken als het even tegenzit bij het studeren. Die eigenschap is dus een van de voorspellers van studiesucces. Maar geldt dat ook voor de vaak oudere studenten in het afstandsonderwijs?

Afmaken

Ja dus, blijkt uit onderzoek onder meer dan tweeduizend studenten van de Open Universiteit. Ze kregen allerlei stellingen voorgelegd die samen hun grit moesten meten, bijvoorbeeld ‘als ik ergens aan begin, maak ik het af’.

Opvallend genoeg schreven de studenten met veel doorzettingsvermogen zich minder vaak voor tentamens in. Misschien is dat toeval, overwegen de onderzoekers, of misschien willen deze studenten nog iets langer blokken voor ze tentamen doen. Maar áls ze meedoen, halen ze wel hogere cijfers.

Voor de hand?

Lag de uitkomst voor de hand? Misschien wel, maar de studenten van de Open Universiteit variëren meer in leeftijd dan die van andere universiteiten. Dan zouden er best eens andere wetten kunnen gelden, was het idee.

Vervolgonderzoek moet uitwijzen hoe je grit beter kunt meten en hoe je dankzij zulke inzichten de kans op studiesucces kunt vergroten, schrijven de onderzoekers.

HOP/BB
BEELD: Nathz Guardia via Unsplash