Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Duim omlaag
Studenten 11 december 2020

Vindicat krijgt weer tik op de vingers

Tot half september mag de omstreden Groningse studentenvereniging Vindicat niet aanwezig zijn bij officiële gelegenheden van de universiteit en hogeschool in de stad.

De vereniging krijgt geen ‘accreditatie’ omdat sommige leden het niet zo nauw nemen met de coronamaatregelen. Zo vierden Vindicatleden feest in een partybus en een studentenhuis. Van een ‘breed gedragen cultuurverandering’ lijkt geen sprake.

Die cultuurverandering moest er komen na een reeks incidenten, zoals een mishandeling bij de ontgroening in 2016, vernielingen in een restaurant en het rondgaan van een lijst met vrouwelijke leden en hun seksuele prestaties.

Vindicat verloor zijn accreditatie voor collegejaar 2018/2019, maar kreeg die vorig jaar weer terug. Nu geven de onderwijsinstellingen de vereniging dus opnieuw een tik op de vingers, zonder overigens de huidige bestuursbeurzen terug te vorderen.

Geen biertje

De senaat van de vereniging doet wel iets, staat in een advies aan de twee hogeronderwijsinstellingen, maar niet genoeg om de drank- en feestcultuur bij de ‘probleemgroep’ te doorbreken. Het zou zelfs moeilijk zijn om vrijwilligers voor het introductiekamp te werven, als die aan het einde van de dag geen biertje mogen drinken.

Vindicat heeft begrip voor het besluit, staat in een verklaring. Zij neemt de kritiek serieus en wil “vechten voor een plek in de academische gemeenschap”.

HOP/BB

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.