Popup-Niks-missen-2.png

Wetenschap 26 maart 2013

Vertrouwen in roddels is groot

“Mensen vertrouwen roddels, zelfs wanneer de bron onbetrouwbaar is en ook wanneer je eigen ogen het tegendeel bewijzen.” Daarmee opent Dominic Mitchell zijn praatje op de jaarlijkse conferentie van de European Human Behaviour and Evolution Association die dit jaar op de VU plaatsvindt.

Relevante roddel

Volgens Mitchell zijn er twee manieren om iets te weten te komen: zelf zien, of horen via een roddel. Door middel van een spel onderzocht Mitchell de betrouwbaarheid en de relevantie van roddels en observaties. “Een roddel is relevant, maar de betrouwbaarheid is twijfelachtig. Voor een eigen observatie geldt precies het omgekeerde: betrouwbaar, maar misschien niet relevant.” Aldus Mitchell. Een roddel, hoe onbetrouwbaar ook, is wel de beste strategie om iets te weten te komen, zeker als het kortstondige informatie is.

Mitchell is een van de 43 wereldwijde onderzoekers die een half uur mogen vertellen over zijn onderzoek op de interdisciplinaire conferentie met psychologen, biologen, economen, sociologen en antropologen die zich bezighouden met gedrags- en evolutiebiologie. Op deze vierdaagse conferentie presenteren de onderzoekers ook 95 posters over hun onderzoek. De conferentie duurt tot en met woensdag 27 maart.

Nienke Stumpel
BEELD: FlickrCreativeCommons/ercwttmm