Campus 02 maart 2018

Verrekijker en VU wachten op elkaar

In De Verrekijker is het rustig. Iemand staat bananenpannenkoeken te bakken. Twee personen zitten te praten op een bank en twee zitten verderop achter een laptop.

“Er moet hier nu altijd iemand zijn, anders kan de VU in theorie de boel ontruimen”, zegt woordvoerder Charlie Ranzijn. Hij heeft weer in De Verrekijker geslapen vannacht. “Het is een vreemde situatie. Opeens worden we neergezet als ‘krakers’, terwijl we nog steeds dezelfde groep zijn, van vooral internationale studenten die zich hier thuis voelt en voor wie academische vrijheid een groot goed is. We hadden goed contact met de VU en nu moeten we in de media lezen wat de VU met ons van plan is.”

Geen ME

De eerste harde woorden, dat De Verrekijker moet sluiten vanwege een geheime bijeenkomst met een controversiële Palestijnse spreker dinsdagavond, zijn inmiddels gevolgd door ‘we gaan niet met de ME voor de deur staan’. Haast heeft de VU niet met de ontruiming en de mensen van De Verrekijker weigeren vooralsnog weg te gaan. Dat kan dus nog wel even duren.

Volgens Ranzijn hebben ze gisteren hun contactpersonen aan de VU uitgenodigd om over de situatie te praten, maar er is niemand gekomen. “Kom hier uitleggen waarom nu per se het vertrouwen is geschaad. Kom praten.”

Met veiligheid gespeeld

“Ze kunnen ook naar ons toekomen”, reageert VU-woordvoerder Wessel Agterhof. “Ze hebben ons in het gesprek dat we eerder met ze hadden op geen enkele manier kunnen overtuigen dat ze niet nog eens een geheime bijeenkomst zullen houden. Het gaat ons niet eens om de spreker, maar om dat De Verrekijker met de veiligheid van studenten en medewerkers heeft gespeeld en ook niet voelt hoe erg dat is. Daarom hebben we het besluit genomen dat De Verrekijker dicht moet. En dat besluit staat vast.”

Wachtend op wie de volgende stap gaat zetten, kun je altijd nog een bananenpannenkoek nemen.

Marieke Kolkman
BEELD: MK

{ Lees de 2  reacties }

Door Robbert op 02 maart 2018

"Het gaat ons niet eens om de spreker." Pardon? Maar waar kwam dan het gevreesde gevaar vandaan? Heeft iemand al uitgelegd waarom de veiligheid van studenten en medewerkers in het geding zou zijn geweest? Het is nogal een ernstige beschuldiging, waar ook zware gevolgen aan worden verbonden. Dus waar is de uitleg bij deze claim?

Door Jolien Bakker op 03 maart 2018

Veiligheid? VU? Het Hoofdgebouw is bijna dag en nacht open, zelf tijdens het weekend. Jan en alleman kan hier binnenlopen en zelfs alle collegezalen en werkgroepzalen zijn niet op slot. Elke gek met een bomgordel of een wapen kan zo binnenlopen.