Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Wetenschap 23 maart 2016

'Verhalen bepalen wie je bent'

Universitair docent filosofie Annemie Halsema adviseert om je leven te zien als een verhaal. 'Laat het idee-fixe van identiteit als een vastliggende kern los', zei ze gisteren in dagblad Trouw. Zij hangt de theorie aan van de narratieve identiteit, waarbij wordt uitgegaan van het verhaal dat je over jezelf vertelt. 'Bovendien gaat het niet alleen over het verhaal dat je over jezelf vertelt, maar ook om verhalen die anderen over je vertellen.'

Psychotherapeuten

Sinds de jaren tachtig wordt de theorie van de narratieve identiteit veel in de psychologie gebruikt. Psychotherapeuten kunnen hun patiënt helpen om grip op hun leven te krijgen door dat leven te beschouwen als een verhaal, met personages, locaties, een tijdsverloop en een handeling. 'Als je ergens niet over wilt praten, geeft dat juist een beeld van wie je bent', aldus Halsema.

Win Castermans
BEELD: Dirk de Hoog

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.