Aureus
Studenten 27 november 2018

Van trui naar pak: waarom studenten op chic gaan

Waar tien jaar geleden besturen van studieverenigingen nog een speciale trui droegen, loopt elk bestuur tegenwoordig strak in pak. Waarom eigenlijk?

“Onze voorgangers deden het ook”, zegt Joey Versteeg, vicevoorzitter van de universitaire studentenraad (usr). “Als dat besluit eenmaal genomen is, dan stap je er niet snel vanaf. Zo gaat het bij andere verenigingen vast ook.”

Armoedig

Hij ziet wel een duidelijk beginpunt voor de omslag. Sinds een aantal jaar mogen besturen van studentenraden en studieverenigingen tijdens de dies en de opening academisch jaar als onderdeel van de academische gemeenschap meelopen in het cortège, de optocht van hoogleraren. “Iedereen loopt dan in toga of pak. Als je in trui gaat, ziet dat er armoedig uit”, zegt Versteeg.

Het bestuur van de wiskundige studievereniging Storm ging pas recentelijk overstag. “Wij waren de laatsten. Pas sinds een jaar of vijf hebben we een pak naast onze bestuurstrui”, vertelt Storm-voorzitter Sherida van den Bent. “Het toenmalig bestuur wilde graag een professionelere uitstraling.”

Jasje dasje

Studievereniging Aureus, voorheen de grote pakkendragers, gaat opvallend genoeg juist steeds minder formeel gekleed. Toen de rest van de VU nog in zelfgebreide truien gehuld was, viel het Aureus-bestuur op met pakken. Om alvast aan te sluiten bij het zakenleven, de toekomstige werkgever. Maar nu verandert dat.

“Naar officiële gebeurtenissen, zoals de dies en carrière-evenementen, trekken we een pak aan. Voor de rest niet”, zegt Aureus-voorzitter Denise de Ruijter. “Wij volgen daarbij het bedrijfsleven, waar ook steeds vaker voor business casual gekozen wordt. Geen pak, maar overhemd met jasje bijvoorbeeld.” Waar koop je eigenlijk maatpakken met 50 procent korting? Lees de rest van het artikel hier

Floor Bal
BEELD: Laurens Lindhout