NIEUWS

Campus 21 september 2012

Vakbonden verrast door 'ingewikkeld' sociaal plan

In een poging tegemoet te komen aan de eisen van de vakbonden, presenteerde het college van bestuur gistermiddag nieuwe voorstellen voor een Sociaal Plan. Daarin wordt de ontslagbeschermingstermijn met minimaal een jaar verlengd.

Verrassend element in dit nieuwe voorstel: medewerkers treden, na de 13 maanden boventalligheid zoals die in de cao geregeld zijn, uit dienst bij de VU en in dienst bij een werkbemiddelingsorganisatie. Die probeert hen  nog minstens een jaar lang (met behoud van salaris en pensioenopbouw) te begeleiden naar ander werk. Die verlengde ontslagbescherming kan voor oudere werknemers met meer VU-dienstjaren zelfs oplopen tot 6 jaar.

Juridische consequenties

Op het eerste oog een belangrijke tegemoetkoming, want op deze manier staat een medewerker met misschien wel jaren trouwe dienst niet al na een jaar op straat. Maar de vakbonden staan niet meteen te juichen. Zij zijn verrast door deze ‘ingewikkelde gedachtegang’, willen de juridische haken en ogen goed bestuderen en hebben daarom het voor vandaag geplande overleg met het cvb uitgesteld. Gijsbert Boggia van de Abvakabo FNV: “We moeten de consequenties eerst goed onderzoeken, en daar hebben we tijd voor nodig. Want je wordt wel geacht vrijwillig ontslag te nemen om in dienst van de BV te treden. Wat kan dat voor gevolgen hebben? En wat gebeurt er bijvoorbeeld als die BV failliet gaat?”

Gedwongen ontslagen

Bovendien zijn de bonden teleurgesteld dat het CVB niet in gaat op de voor hen belangrijkste eis, namelijk: geen gedwongen ontslagen. Boggia: “In dit voorstel worden gedwongen ontslagen uitgesteld, niet uitgesloten.” Maar cvb-lid Bernadette Langius vindt dat niet eerlijk tegenover de werknemers: “De eis van de vakbonden om gedwongen ontslagen geheel uit te sluiten is – zeker in dit economische klimaat - niet houdbaar. Wij willen geen valse zekerheid geven.” Langius zegt heel goed te beseffen hoe erg het vooruitzicht is om op straat te komen staan. “Maar jarenlang in een sfeer van boventalligheid bij de VU rond moeten lopen, dat is ook geen goeie modus voor mensen. Het CvB wil juist alle hulp en ondersteuning bieden om die medewerkers een zinvoller toekomstperspectief te bieden.”

Hoe hard is nu de geen-gedwongen-onstlagen-eis van de vakbonden? Praten zij alleen verder met het cvb als dat inderdaad die garantie geeft? “Nou…” zegt Boggia, die de deur niet helemaal dicht doet: “óf ze moeten met iets komen wat daar materieel gezien verdomde dicht in de buurt komt.”

 

Marieke Schilp

hits 2

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.