Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Campus 03 september 2012

Vakbonden stellen VU ultimatum

reacties 2

Bij de opening van het academisch jaar stelde Abvakabo-bestuurder Gijsbert Boggia de VU een ultimatum.

De Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak, Vawo en AC/FBZ eisen dat de VU vóór aanstaande maandag tegemoetkomt aan hun eisen voor een sociaal plan. Oftewel: zij willen géén gedwongen ontslagen, een salarisgarantie bij herplaatsing, een beperking van outsourcing en andere juridische constructies die de arbeidsvoorwaarden van VU-medewerkers verslechteren, en gegarandeerd begeleiding van werk naar werk. Gaat het VU-bestuur niet op deze eisen in, dan volgt er actie, aldus de vakbonden.

VU-voorzitter René Smit antwoordde daarop dat het VU-bestuur en de ondernemingsraad inmiddels besloten hebben het gesprek weer op te pakken, en hij sprak de hoop uit dat de vakbonden ook die koers gaan varen.

Marieke Schilp

{ Lees de 2 reacties}

hits 10
Door Dimitris Pavlopoulos op 04 september 2012

PERSBERICHT

Zoetermeer, 3 september 2012

Abvakabo FNV stelt ultimatum voor sociaal plan Vrije Universiteit

Abvakabo FNV stelt samen met AC/FBZ, CNV Publieke Zaak en VAWO een ultimatum voor een sociaal plan voor werknemers van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). Tijdens de officiële opening van het academisch jaar overhandigde bestuurder Gijsbert Boggia het ultimatum aan het College van Bestuur. Medewerkers van de VU komen in actie als het college voor dinsdag 11 september niet tegemoetkomt aan hun eisen: geen gedwongen ontslag en een salarisgarantie bij herplaatsing.

Tevens doen de vakbonden een dringend beroep op de VU om het advies van de ondernemingsraad over de reorganisatie over te nemen. In strijd met de Wet op de ondernemingsraden heeft de VU de raad te laat en onvoldoende betrokken bij de plannen. De Vrije Universiteit wil 33 miljoen euro bezuinigen en 450 voltijdbanen schrappen. Volgens de ondernemingsraad ontbreekt de noodzaak voor deze rigoureuze bezuinigingen. Uit onderzoek van bureau Berenschot blijkt dat de VU de hoogte van de eigen inkomsten veel te laag inschat. Omdat de universiteit het or-advies naast zich neerlegt, is de ondernemingsraad een procedure gestart tegen de VU.

Abvakabo FNV onderschrijft de standpunten van de ondernemingsraad volledig. Tevens steunt de vakbond de hoogleraren en het ondersteunend personeel, die zich hebben verenigd onder de naam Verontruste VU'ers. Zij verzetten zich tegen de verdergaande commercialisering van het academisch onderwijs en onderzoek, de doorgeslagen managementcultuur en de bedrijfsmatige organisatie.

Door Bart toering op 03 januari 2014

Ik sta voor 100% achter de verontruste VU'ers . Zelf bedrijfseconomie gestudeerd maar begrijp dat kortzichtige cijferfocus de Nederlandse wetenschappelijke omgeving ernstig kan beschadigen.
Mijn voorstel is minder management, zelfsturende teams focus onderzoek en onderwijs en vertaalslag naar toepassing voor bedrijfsleven.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.