NIEUWS

Andere universiteiten 27 mei 2015

UvA claimt schade bezetting bij verzekering

De Universiteit van Amsterdam zal de kosten van de bezettingen van haar gebouwen niet verhalen op de actievoerders. Het bestuur gaat er vanuit dat de verzekering de schade betaalt. 

Geen gehoor aan motie 

De UvA geeft geen gehoor aan een motie die gisteren werd aangenomen in de Tweede Kamer. Die riep minister Bussemaker op om met de UvA in gesprek te gaan en de geleden schade van naar schatting vijfhonderd duizend euro 'maximaal te verhalen op de bezetters'. 

Niet ten koste van het onderwijsbudget 

Het college van bestuur ontkent dat de schade ten koste zal gaan van het onderwijsbudget en dat deze zal worden afgewenteld op de belastingbetaler. Het wijst erop dat de UvA een uitgebreide gevarenverzekering heeft en dat 'de gehele schadelast ten gevolge van de bezetting van het Maagdenhuis en Bungehuis' bij de verzekeraar zal worden geclaimd. 

Duur en weinig kansrijk 

Verder acht het CvB het 'vrijwel uitgesloten dat leden van onze academische gemeenschap betrokken zijn geweest bij vernielingen tijdens de bezetting'. Pogingen om de veroorzakers van de schade te achterhalen en de kosten op hen te verhalen zouden bovendien duur en weinig kansrijk zijn.  

Bij zo’n onderzoek zouden ook de vele vreedzame deelnemers aan de acties moeten worden betrokken. “Dat is contrair aan het proces waarin de academische gemeenschap vrij in debat is over vernieuwingen.”

HOP/HC

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.