Update: Nieuwe bezetting UvA van korte duur

NIEUWS

Andere universiteiten  30 april 2015

Update: Nieuwe bezetting UvA van korte duur

Actievoerders hebben het service- en informatiecentrum van de UvA bezet. Ze protesteren tegen de hoge werkdruk, tijdelijke contracten en prestatieprikkels. Bovendien willen ze op 1 mei vrij, tijdens de Dag van de Arbeid. 

Vakantiedag 

Vroeger hadden studenten en medewerkers van de UvA op 1 mei een vrije dag, maar sinds dit jaar niet meer. “De afschaffing van deze internationale Dag van de Arbeid is het zoveelste teken van de schaamteloze vermarkting van de universiteit onder het neoliberale managersbewind”, menen de bezetters. “Dit moet worden teruggedraaid: de Dag van de Arbeid moet weer een vakantiedag zijn.” Over de gevel hebben de actievoerders een spandoek uitgehangen met de tekst: "Students & Works, Unite & Fight!"

Uitbuiten 

De groep noemt zich dan ook Students' 1st of May Committee. “We hebben gezien hoe de Universiteit van Amsterdam zich structureel schuldig maakt aan het uitbuiten van haar medewerkers – van professoren en PhD-studenten tot de security van Profi-Sec”, aldus een verklaring. 

Nieuwe groep 

De actievoerders behoren niet tot De Nieuwe Universiteit, die eerder het Maagdenhuis en Bungehuis bezette, zegt woordvoerder Harriet Bergman. De UvA weet ook nog niet wie er tot de groep behoren. 

Arbeidsmachines 

Volgens de bezetters bedreigt de 'onverzadigbare lust naar winst' zowel het onderwijs als de salarissen en de sociale zekerheid. “We eisen dat universiteitsmedewerkers niet worden behandeld als arbeidsmachines, maar als mensen; dat zij duurzame contracten krijgen in plaats van wegwerpcontracten; en dat zij bevrijd worden uit de ketenen van tijdsefficiëntie en commercieel belang.”

Update 11:41

De bezetting van het service- en informatiecentrum van de UvA heeft slechts een paar uur geduurd. Het Parool meldt dat na het binnentreden van de politie in het pand de bezetters verdwenen zijn. Een woordvoerder van de protestanten laat weten dat er om twaalf uur nog een persconferentie volgt.

HOP/BB & Kasper Hermans
BEELD: Pixabay
hits 1682

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.