Politiek 24 mei 2018

Universiteiten balen van uitgeklede expat-subsidie

Nederlandse universiteiten, hogescholen en onderzoeksinstituten vrezen internationaal talent mis te lopen door het inperken van de zogeheten ‘expat-subsidie’. Het kabinet doet er goed aan om de maatregel te heroverwegen, vinden zij.

Ook internationale werknemers in beroepsgroepen met grote tekorten op de Nederlandse arbeidsmarkt zouden moeten worden ontzien, schrijven universiteitenvereniging VSNU, de Vereniging Hogescholen, vakbond VAWO en andere organisaties woensdag in een brief aan staatssecretaris van Financiën Menno Snel.

Belastingvoordeel

Werknemers uit het buitenland krijgen momenteel acht jaar lang een belastingvoordeel van dertig procent. Dat maakt Nederlandse universiteiten, onderzoeksinstituten, hogescholen en academische ziekenhuizen aantrekkelijker voor expats. Een op drie wetenschappers aan Nederlandse universiteiten komt uit het buitenland, schreef de VSNU vorig jaar, wat neerkomt op zo’n tienduizend wetenschappers.

Het kabinet wil echter bezuinigen op deze regeling. Vanaf volgend jaar wordt de looptijd – zonder overgangsbepaling – verkort van acht naar vijf jaar. De ondertekenaars zien het met lede ogen aan. Zij vrezen dat wetenschappers uit het buitenland Nederland straks links zullen laten liggen. “Met name bij de hogere wetenschappelijk posities kunnen universiteiten internationaal concurreren door de dertigprocentregeling. Het wegblijven van internationaal toptalent zal een grote impact hebben op onze wetenschappelijke output”, staat in de brief.

Onaangename verrassing

De organisaties vragen staatssecretaris Snel om de maatregel te heroverwegen. Mocht er echt geen andere mogelijkheid zijn, dan moet er op zijn minst een overgangsregeling komen voor expats die nu al in Nederland wonen. Zij wogen het belastingvoordeel mogelijk mee bij hun besluit om naar Nederland te verhuizen en komen nu voor een onaangename verrassing te staan. Dat is slecht voor de reputatie van Nederland als vestigingsland, waarschuwen de ondertekenaars.

De voorgenomen bezuiniging zit veel expats dwars: de petitie ‘a deal is a deal’ van United Expats of the Netherlands is inmiddels meer dan 27 duizend keer getekend.

HOP/SW

{ Lees de 2  reacties }

Door voormalige 'expat' op 24 mei 2018

Als de regering de 30% regeling wil afschaffen dan prima, maar los de huisvestigingsproblemen in Nederland dan op. Want hoe kom je aan een betaalbare huurwoning in Nederland zonder dat je al tig jaar bent ingeschreven en zonder een uitgebreide familienetwerk in Nederland? Nee, dat gaat niet. Kopen heeft ook geen zin want men weet niet of ze lang in Nederland zullen blijven. Dus zonder de 30% regeling zullen buitenlanders verder kijken. Richting Duitsland bijvoorbeeld.

Ook de NWO VIDI is nu zo goed als ontoegankelijk geworden voor onderzoekers buiten Nederland dankzij 'inbeddingsgarantie'.

Eigen volk eerst, zo lijkt het.

Door I.A. van Langevelde op 25 mei 2018

Een goed deel van de beschaafde wereld hanteert, inderdaad, het idee van 'eigen volk eerst'. Alleen een land als Nederland schept op over haar kenniseconomie, om vervolgens 90% van haar opgeleide wetenschappers buiten de wetenschap te dumpen, en daarvoor in de plaats goedkope buitenlanders binnen te halen. Laat Nederland eerst 'ns nadenken over wat men nu echt wil met onderwijs en onderzoek, wie hiervoor betaalt, en daarna de consequentie van de gemaakte keuzes te accepteren.