Popup-Niks-missen-2.png

Onderwijs 24 februari 2021 reacties 3

Universiteit nog niet open, VU start met sneltesten

Zoals gevreesd blijft het onderwijs aan hogescholen en universiteiten voorlopig vooral online. Wel wordt praktijkonderwijs in de avond weer mogelijk en mag het hoger onderwijs zich van het kabinet gaan ‘voorbereiden’ op heropening.

“We zijn het aardig zat aan het worden”, zei demissionair premier Rutte gisteravond tijdens een nieuwe persconferentie over de coronacrisis. “De economische, sociale en psychologische gevolgen tellen op.” Met leerachterstanden, eenzaamheid en depressie als gevolg.

Sneltesten aan de VU

De VU gaat in samenwerking met een aantal andere onderwijsinstellingen in Amsterdam meedoen aan een OCW-pilot sneltesten. 'Met deze pilot willen we onderzoeken wat de mogelijkheden, kansen en beperkingen zijn om meer fysieke ruimte voor onderwijs te kunnen realiseren", aldus het CvB in een interne VU-nieuwsbrief. De pilot richt zich in eerste instantie op het noodzakelijk locatiegebonden onderwijs en zal binnen enkele weken operatief zijn. “Wij zien het als onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om een bijdrage te leveren aan inzichten hoe we straks kunnen zorgen dat meer studenten naar de campus kunnen komen voor fysiek onderwijs”, aldus CvB-lid Marcel Nollen.  (AV)

Beloftes

Daarom gaat het kabinet de komende tijd “iets meer risico” nemen. Zo zullen de middelbare scholen en het mbo vanaf 1 maart gedeeltelijk heropenen. Verder mogen mensen met een contactberoep weer aan het werk, komen er mogelijkheden voor winkelen op afspraak en wordt buiten sporten in teamverband voor jongeren tot 27 jaar weer toegestaan.

Het hoger onderwijs kwam, zoals eerder al door studentenorganisaties werd gevreesd, niet in het lijstje met versoepelingen voor. Studentenorganisaties ISO en LSVb zijn het wachten beu.

“Het is zo ontzettend jammer om te zien dat studenten structureel achteraan staan voor versoepelingen”, vindt ISO-voorzitter Dahran Çoban. “Wederom worden gemaakte beloftes op perspectief niet waargemaakt. Hopelijk zijn we de volgende in de rij.”

Volgende fase

Dat lijkt wel zo te zijn. Het kabinet begrijpt dat er ook in het hoger onderwijs grote behoefte is aan meer ruimte voor fysieke les, schrijft demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer. Daarom wordt gekeken of “in een volgende fase” ook het hoger onderwijs open kan. “Hogescholen en universiteiten kunnen zich hier alvast op voorbereiden, zoals ook in het OMT-advies is aangegeven.”

Aan de instellingen zelf zal het niet liggen. “We zijn voorbereid”, reageert bestuursvoorzitter Ron Bormans van de Hogeschool Rotterdam op Twitter.

Daar sluit voorzitter Pieter Duisenberg van universiteitenvereniging VSNU zich bij aan. “In het belang van het welzijn van zowel studenten en docenten én de kwaliteit van onderwijs is ontmoeting essentieel.” Onlangs pleitte hij er in dagblad Trouw al voor om vanaf maart het hoger onderwijs weer gedeeltelijk te heropenen.

Positief is dat er vanaf 3 maart ook een uitzondering op de avondklok komt voor praktijkonderwijs, blijkt uit de brief van De Jonge. Die uitzondering gold eerder alleen voor tentamens.

Acht pilots

Daarnaast lopen er op dit moment acht grote pilots bij onderwijsinstellingen met coronasneltesten en -thuistesten. Dat meldde de NOS maandag. Door van tevoren (en dus ook zonder klachten) te testen, zouden studenten weer relatief veilig naar de campus kunnen komen.

In Den Bosch bijvoorbeeld zullen binnenkort 2.500 studenten en leerlingen van Avans Hogeschool, HAS Hogeschool en het Koning Willem I College aan een pilot met zelftests deelnemen. De jongeren krijgen via een beeldverbinding uitleg over hoe zij zichzelf thuis moeten testen. Bij een negatieve uitslag mogen ze twee dagen lang naar de les, al geldt daar dan wel nog steeds de anderhalve meter afstand.

De andere pilots vinden plaats in de regio’s Groningen, Delft, Amsterdam, Nijmegen, Eindhoven, Utrecht en Rotterdam.

HOP/EF
BEELD: Gabriel Matula via Unsplash

{ Lees de 3 reacties}

Door Een UD op 25 februari 2021

De VU lijkt er nog helemaal niet klaar voor. Op een dag dat er nog nauwelijks op campus onderwijs is staat er al een rij voor de hoofdingang waar iedereen 1 voor 1 naar binnen gaat.
De studenten die nu aanwezig zijn houden lang niet allemaal 1,5m afstand en dat is dan nog gewoon in de rustige gangen en studieruimtes.
Hoe gaat dat bij het naar binnengaan van een collegezaal? Hoe gaat dat tijdens een pauze?
Moet je als docent 1,5m-politie gaan spelen? Hoe ga je groepen onderwijs geven die groter zijn dan wat er nu maximaal in een zaal kan (nl. 80 studenten)?
Ik wil niets liever dan weer op campus werken, onderwijs geven, onderzoek doen maar zo er al weinig naar studenten wordt geluisterd, zo worden docenten helemaal niets gevraagd...

Door Frans Kamsteeg op 26 februari 2021

Dit onderwerp is van zichzelf toch wel sexy genoeg?
Is de foto erbij nu een voorbeeld van functioneel bloot?

Door Jan Breed op 26 februari 2021
Relevant artikel, zeer slecht gekozen illustratie, echt fout.

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.