Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Campus 28 mei 2013

Uitgestelde promotie: 'kijken of onderzoek nodig is'

“Ik geloof dat er iemand bezig is ons zwart te maken en allerlei rottigheid rondstrooit. Ik vind dat heel kwalijk”, aldus Economiedecaan Harmen Verbruggen over de geruchten, inmiddels in de publiciteit gebracht door Het Parool/Folia, dat econoom Karima Kourtit niet of nauwelijks zou hebben bijgedragen aan de wetenschappelijke publicaties die de basis vormen van haar proefschrift.

Kourtits promotie, gepland voor morgen, werd op het laatste moment afgeblazen vanwege onzorgvuldigheden in een verslag van een workshop.

Nominatie ingetrokken

‘De beslissing tot uitstel heeft niks te maken met geruchten over Kourtits artikelen, benadrukt Verbruggen. “Met geruchten kan ik niets. Ik ga hier verder naar informeren, en in overleg met de vertrouwensman en de rector zal bekeken of er eventueel een onderzoek ingesteld moet worden.”

NRC Handelsblad meldt dat Kourtis promotor, Peter Nijkamp, in de jury zat van een prestigieuze innovatieprijs waarvoor Kourtit was genomineerd. Die nominatie, door de VU, is inmiddels ingetrokken.

Niets bijzonders

“Dat Nijkamp in de jury zit voor die innovatieprijs is niets bijzonders”, aldus Verbruggen. “Daar zit hij geloof ik al jaren in, en het is in dit soort kringen zo, dat als er sprake is van belangenverstrengeling, dat je dan als jurylid de vergadering verlaat. Zo gebeurt dat ook bij NWO in geval van projectaanvragen."

"Meestal moet je vooraf in een beoordelingscommissie of jury aangeven of je ergens te direct bij betrokken bent. Dan doe je in de beoordeling niet mee.”

Schroom niet beslissing te nemen

“Als er iets niet goed zit, schroom ik niet een beslissing te nemen”, zegt de decaan. “Dat heb ik vorige week laten zien.”

Peter Breedveld
BEELD: Harmen Verbruggen door VU Connected

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.