Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Wetenschap 16 maart 2015

Uilenprof krijgt postuum prijs

Lang, lang geleden, toen zelfs de schrijfster van Harry Potter nog niet was geboren, kon je aan de  VU al  hogere uilenkunde studeren. Een van de grootste uilenkenners ter wereld was hier hoogleraar: Karel Voous (1920-2002). In 1955 werd hij parttime hoogleraar en in 1964 fulltime hoogleraar Systematiek en Verspreiding van Dieren. Onlangs kreeg hij postuum de Champion of Owls Award op het International Festival of Owls in Houston, Minnesota.

Bescherming

Voous krijgt de prijs voor zijn belangrijke bijdrage aan het onderzoek naar de roep en het gehoorvermogen van uilen. De jury prijst zijn vermogen om wetenschappelijke kennis te populariseren en om biologen te laten samenwerken met amateurs. Ook hield Voous zich intensief bezig met de bescherming van roofvogels in het algemeen en uilen in het bijzonder.

Voous’ oud-student Wouter van der Weijden, directeur van de Stichting Centrum voor Landbouw en Milieu, nam de prijs in ontvangst. Hij zal de prijs binnenkort overhandigen aan de 97-jarige weduwe van Voous.

Welmoed Visser
BEELD: Karel Voous (1920-2002)

hits 1

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.