NIEUWS

Wetenschap 29 april 2016

Tweelingmoeders zijn door twee genen super vruchtbaar

Een tweeling krijgen is niet alleen bijzonder, het blijkt ook nog nuttig. Vrouwen die spontaan een twee-eiige tweeling kregen, hebben geholpen met het verder ontrafelen van hoe vruchtbaarheid werkt.

Dat het spontaan krijgen van tweelingen – dus niet via ivf of andere kunstmatige ingrepen – erfelijk is, dat was al bekend. Maar nu hebben VU-onderzoekers met een groep internationale collega’s ontdekt dat vrouwen die twee-eiige tweelingen krijgen ook super vruchtbaar zijn, en dat dat ‘m vooral zit in twee genen.

Meer kinderen

Die twee genen zijn nauw betrokken bij vruchtbaarheidskenmerken in vrouwen. Vrouwen die die genen hebben, krijgen niet alleen eerder een twee-eiige tweeling, maar hebben ook hogere niveaus van het hormoon dat de eiblaasjes laat rijpen, zijn als meisje vroeger dan gemiddeld ongesteld, hebben meer kinderen dan gemiddeld, krijgen vroeger dan gemiddeld hun eerste kind en later hun laatste, lopen minder risico op een syndroom dat de vruchtbaarheid vermindert, en komen eerder dan gemiddeld in de overgang.

Genetisch testje

Door deze vondst kan in de toekomst een eenvoudige genetische test mogelijk al uitwijzen hoe een vrouw die niet uit zichzelf zwanger wordt, zal reageren op een hormoonbehandeling, stelt VU-onderzoeker Hamdi Mbarek.

Het onderzoek verscheen gisteren online in het wetenschappelijke tijdschrift The American Journal of Human Genetics.

Marieke Kolkman

hits 128

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.