Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Politiek 24 oktober 2019 reacties 2

Toch onderzoek naar onderzoek student-promovendi

Na alle kritiek op de tussenevaluatie van het experiment met student-promovendi gaat minister Van Engelshoven toch overstag: ze laat een onafhankelijke partij controleren of het onderzoek volgens de regels is gedaan.

Waar de meeste Nederlandse promovendi in dienst zijn van een universiteit, een salaris ontvangen en een pensioen opbouwen, krijgen promotiestudenten alleen een studiebeurs. Deze categorie is in 2016 onder meer in het leven geroepen om het aantal promovendi te vergroten. Bij de start van de proef waren er tweeduizend plekken beschikbaar.

Universiteiten hadden echter weinig belangstelling. Alleen de Rijksuniversiteit Groningen –  grote aanjager van het experiment – en de Erasmus Universiteit Rotterdam waren enthousiast. Dit tegenvallende enthousiasme was voor minister Van Engelshoven aanvankelijk de reden om het experiment niet te verlengen. Op aandringen van de Kamer heeft ze uiteindelijk toch een nieuwe aanvraagronde geopend.

Onder de loep

Eind juni lag de eerste tussenevaluatie op tafel. Maar nog voordat die verschenen was, klonk er kritiek van Promovendi Netwerk Nederland (PNN). Onderzoeksbureau CHEPS, dat de evaluatie uitvoerde, zou te veel gebruikmaken van bevindingen van de RUG, groot voorstander van de proef. “Voor onafhankelijk onderzoek kun je niet grotendeels uitgaan van data van de direct belanghebbende die het experiment wil verlengen”, zei voormalig PNN-voorzitter Anne de Vries destijds.

De belangenvereniging is daarom blij dat minister Van Engelshoven alsnog heeft besloten om de tussenevaluatie onder de loep te nemen. Een onafhankelijke partij gaat onderzoeken of het onderzoek op “wetenschappelijk verantwoorde wijze” is uitgevoerd. “Gezien onze eerdere klachten kunnen we daar alleen maar gelukkig mee zijn”, aldus PNN-vicevoorzitter Reinder Broekstra. “We hopen dat deze extra check veel onduidelijkheid en onzekerheid zal wegnemen over de geldigheid van de conclusies uit de tussenevaluatie.”

HOP/MZ
BEELD: Marten Newhall on Unsplash

{ Lees de 2 reacties}

Door Izak van Langevelde op 24 oktober 2019

Leuk plaatje, het feit dat de bronvermelding ontbreekt suggereert dat de copyrights niet netjes afgehandeld zijn. geheel conform de staande VU praktijk van pronken met andermans veren?

Door Marieke Schilp op 25 oktober 2019

Goed dat je ons erop wijst. We hebben het vervangen door een nog veel mooier plaatje. Deze was er even tussendoor geglipt - de Ad Valvas-redactie heeft, anders dan je suggereert, doorgaans groot respect voor copyrights...

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.