Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Campus 29 januari 2014

Tentoonstelling over de geschiedenis van de klapschaats

De VU eist nu alvast (een deel van) de eer op van eventuele successen van schaatser Sven Kramer in Sotsji, want Kramer schaatst op de klapschaats, brought to you by bewegingswetenschappers aan de VU.

De klapschaats is een scharnierende schaats die het mogelijk maakt de beenspieren volledig te strekken zonder dat de punt van de schaats zich in het ijs boort en de vaart remt. Hij, is uitgevonden door VU-hoogleraar Gerrit Jan van Ingen Schenau en sindsdien aan de VU ontwikkeld en geperfectioneerd.

Oermodellen

In het Exposorium, op de eerste verdieping van het VU-hoofdgebouw, is een kersverse tentoonstelling rond de klapschaats ingericht, met onder andere enkele oermodellen, zoals hierboven op de foto. Het is de eerste van een serie tentoonstellingen waarmee het Exposorium ‘het academische en culturele erfgoed van de VU zichtbaar wil maken’.

Morgen wordt de tentoonstelling om 15.30 uur officieel geopend.

Peter Breedveld
BEELD: Peter Breedveld

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.