Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Campus 23 februari 2017

Taalkundigen gaan het VU-Engels vooruit helpen

Engelse en Nederlandse taaldeskundigen van de VU gaan cursussen en advies geven aan studenten en medewerkers van de universiteit. Van proefschrift schrijven tot presenteren in het Engels.

De faculteit Geesteswetenschappen promoot sinds kort het academic language programme (alp). Medewerkers van de afdelingen Taal, literatuur & communicatie en Nederlands als tweede taal geven onder andere cursussen academisch Engels en Nederlands, proefschrift schrijven en uitspraak Engels. Een groot deel van de cursussen bestond al of was al onderdeel van de vaardighedencolleges van opleidingen. Die zijn nu met een aantal nieuwe activiteiten gebundeld in één programma.

Engelsniveau studenten

“Een van de nieuwe dingen is advies geven aan opleidingsdirecteuren die te maken hebben met de komst van Engelstalige opleidingen”, zegt alp-medewerker en taalkundige Margreet Onrust. “Zij hebben vragen als: moet er een Engelse leerlijn komen? Hoe zit het met de onderwijskwaliteit van zo’n bachelor? Als we een Engelstalige bachelor willen, wat betekent dat voor het vereiste niveau van Engels dat studenten aan het eind moeten hebben?”

Ook nieuw is een online systeem voor docenten van Engelstalige vakken dat hen helpt goede feedback te geven op Engelstalige werkstukken van studenten. En voor studenten zijn er nu korte workshops voor kwesties waar ze tegenaan lopen tijdens het schrijven van hun scriptie, in het Engels of Nederlands.

Gesprekken in het Engels

“Met het groeien van de VU als tweetalige campus, krijg je al dit soort vragen er ook bij”, aldus Onrust. “En het gaat niet alleen om directeuren, docenten, promovendi en studenten, maar ook om het ondersteunend personeel. Hebben studieadviseurs bijvoorbeeld behoefte aan workshops Engels omdat ze steeds meer gesprekken voeren met internationale studenten? Daar zijn wij voor.”

Specialistische cursussen

Volgens Onrust is het alp geen concurrentie voor het Taalcentrum-VU, dat ook taalcursussen geeft. “Wij hebben een ander aanbod, met advies en cursussen op specialistisch niveau, zoals voor promovendi. Het gaat eerder om verbreding van het aanbod.”

Het cursusaanbod zal waarschijnlijk nog groeien. Zo zit er een cursus uitspraak en presenteren in het Engels in de pijplijn en wordt de behoefte aan workshops voor het ondersteunend personeel nog onderzocht.

Marieke Kolkman
BEELD: stuffdutchpeoplelike.com

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.