Popup-Niks-missen-2.png

Campus 08 oktober 2020

'Taalbeleid VU moet mogelijk worden herzien'

Internationale studenten worden aan de VU geacht basaal Nederlands te kunnen, maar dat beleid moet misschien worden herzien, denkt het college van bestuur.

Dat bleek gisteren tijdens de gezamenlijke vergadering van de medezeggenschap (de ondernemingsraad en de universitaire studentenraad) met het college van bestuur. Onderwerp van een verhitte discussie waren de voorzieningen voor de buitenlandse leden van de studentenraad, voor wie onder meer professionele tolken zouden zijn toegezegd, zodat ze de vergaderingen kunnen volgen en kunnen meediscussiëren.

Dergelijke maatregelen zijn duur (gedacht wordt ook aan bijvoorbeeld vertalingen van de beleidsstukken en nota's die worden besproken en aan een Engelstalige trainingsmodule voor de medezeggenschap) en zouden bovendien ingaan tegen het officiële beleid van de VU, merkte collegevoorzitter Mirjam van Praag op. De VU verwacht van internationale studenten dat ze een cursus Nederlands volgen vóór en tijdens hun studie in Nederland.

Professionele tolken

Voorzitter Van Praag leek dat aanvankelijk als argument tegen het inhuren van professionele tolken in te brengen (kosten: 1000 euro per tolk per sessie), maar suggereerde aan het einde van de discussie dat de bereidheid om het beleid te herzien, er wel degelijk is, omdat het in de praktijk niet álle internationale studenten lukt de taal onder de knie te krijgen.

Dat de tolken zouden zijn toegezegd, bleek voor het college een verrassing. Rector Vinod Subramaniam meende juist dat de medezeggenschap een plan zou voorleggen voor vertolkingen en vertalingen. Er ontstond wat verwarring en gehakketak over, waarna werd overeengekomen dat er de komende tijd gewerkt zal worden met zowel professionele tolken als de student-tolken die de internationale studenten vooralsnog bijstaan, om vervolgens te evalueren.

Een uitgebreider verslag in het Engels vindt u hier.

Peter Breedveld
BEELD: Micheile Henderson via Unsplash