Andere universiteiten 21 maart 2017

Syrische docenten gaan lesgeven in Nederland

De Universiteit Leiden start in september met een eenjarige lerarenopleiding voor vluchtelingen. Ze mogen straks lesgeven aan de onderbouw. De Hogeschool van Amsterdam heeft een soortgelijk plan.

Leiden biedt plek aan vijftien vluchtelingen en leidt ze op tot docent voor de vakken informatica, wiskunde, natuurkunde en scheikunde. Eenmaal afgestudeerd hebben ze een “beperkte tweedegraads onderwijsbevoegdheid”, wat inhoudt dat ze alleen aan de onderbouw van de middelbare school mogen lesgeven.

Syrië en Irak

De voorlichtingsbijeenkomst werd druk bezocht, maar niet alle vluchtelingen komen in aanmerking, zegt Henk Frencken van het Leidse onderwijsinstituut ICLON, één van de initiatiefnemers van de opleiding.

De studenten komen voor het merendeel uit Syrië, maar ook uit bijvoorbeeld Irak. Ze moeten over een verblijfsvergunning beschikken en al enigszins Nederlands spreken. Ook moeten ze in hun thuisland een opleiding op ten minste het niveau van een Nederlandse bachelor hebben afgerond.

Ook afwijzingen

De studenten krijgen naast vakken als didactiek en pedagogiek ook enkele maanden intensieve Nederlandse les, waarbij het eindniveau van de studenten behoorlijk hoog moet zijn (B2). Daarnaast lopen ze stage en leren ze hoe het Nederlandse onderwijsbestel in elkaar steekt.

Momenteel hebben ruim tien geschikte kandidaten zich aangemeld. “Veel mensen die de informatiebijeenkomst bezochten voldoen niet aan de criteria. Ze hebben bijvoorbeeld wel jarenlange ervaring, maar niet de juiste vooropleiding”, zegt Frencken. “Die moeten we met pijn in ons hart afwijzen.”

Docent Engels

De Hogeschool van Amsterdam start dit voorjaar met een soortgelijke proef, waarin vluchtelingen worden opgeleid tot docent Engels aan roc’s. Zij beginnen in september al aan een tijdelijke baan.

Het ICLON hoopt dat de gemeenten meer gaan samenwerken: “Zo kan de grote groep die we moesten afwijzen wellicht elders in een ander traject worden geplaatst.”

HOP/IS

{ Lees de 5  reacties }

Door Annelies Krabbe op 17 juli 2017

Ben geinteresseerd in informatie over dit onderwerp , ben vrijwilliger en begeleid 2 jonge Syrische statushouders, beiden hebben gestudeerd voor leraar (Wiskunde en Arabische talen) en ze willen na hun inburgering graag hier gaan lesgeven. Kunt u mij informatie toesturen over de open dagen (ook bij andere universiteiten in Nederland als u die informatie heeft)

Door Nico Druijf op 10 september 2018

Goedemorgen,

Loopt dit project nog? Ik wil er graag meer informatie over voor een NT2 cursist van mij.

Door Marieke Schilp op 14 september 2018

@Nico Druijff

U kunt het best bij bovengenoemde instellingen zelf - Iclon en HvA - informeren...

Door Ingrid Derks op 05 januari 2019

Goedemiddag,
Ik heb een cliënt, afkomstig uit Syrië, 2 jaar Universiteit Lerarenopleiding in Syrië gevolgd en 20 jaar werkervaring in het basisonderwijs in het land van herkomst. Niveau NL is na 3 jaar erg goed, maar dient nog te worden getoetst. Nu heb ik ergens gelezen dat de opleiding in Nederland vergeleken wordt met een MBO 4 opleiding. Is dat zo ? Op welke manier kan deze dame terecht in het basisonderwijs ? Werkervaringstraject ? Wat zou reëel zijn ?

Door Marion van Voorst op 07 januari 2019

Is er een traject voor docenten wiskunde met onderwijservaring in eigen land (Syrië). Ik heb een vriendin die hierin serieus geïnteresseerd is.