NIEUWS

Wetenschap 02 december 2016

Stuur cultureel erfgoed terug naar eigen land

reacties 2

Europese landen moeten beter omgaan met historische objecten uit voormalige koloniën. Dat zegt Jos van Beurden, die hier 30 november op promoveerde. 

In de vijf eeuwen Europese kolonisatie zijn veel voorwerpen naar Europa gebracht. Vaak gebeurde dat in een situatie van grote machtsongelijkheid. Onderhandelingen om objecten met culturele en historische waarde terug naar het land van herkomst te krijgen, leveren meestal niets op. 

Oorlogsbuit

Daarom moeten musea volgens Van Beurden meer proactief herkomstonderzoek doen naar verwervingen uit die tijd. Betwistbare objecten zijn bijvoorbeeld oorlogsbuit of door de missie in beslag genomen voorwerpen. Van Beurden: “Dit helpt om voorwerpen te identificeren die eerder thuishoren in het land van herkomst dan in een museum in een westers land.” 

Floor Bal
BEELD: Jos van Beurden

{ Lees de 2  reacties }

hits 5
Door Miriam op 21 mei 2019

Is,er ook een andere naam voor betwistbaar erfgoed. Het lijkt wel alsof deze naam de lading van het doel niet dekt .Het gaat om respect tonen naar de plaats van herkomst of het object nu terug gaat of niet .
Het is niet perse een twist maar een respectabele overeenkomst ??

Door Miriam Weekers op 21 mei 2019

Een andere naam voor betwistbaar erfgoed .De naam dekt de lading van de bedoeling nier .Het gaat om in ere herstellen van de afkomst en eigendomsrecht .Ongeacht of het object of traditie terug gaat naar het land van herkomst

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.