Onderwijs 23 August 2018

In studentensteden is vrouw in de meerderheid

Het is ongelijk verdeeld in de wereld. In de meeste studentensteden wonen meer jonge vrouwen dan jonge mannen, terwijl het in sommige steden juist omgekeerd is.

Voor velen zal het geen verrassing zijn: in Utrecht, Maastricht, Leiden en Nijmegen wonen meer jonge vrouwen dan jonge mannen, terwijl Delft, Eindhoven en Enschede een overschot aan mannen hebben. Maar hoe scheef is de verdeling eigenlijk?

Maar 73 mannen

Utrecht telt naar verhouding de minste mannen tussen de twintig en vijfentwintig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag: voor elke honderd vrouwen van deze leeftijd zijn er slechts 73 mannen. In Leiden zijn dat 74 mannen en in Maastricht 76.

In Amsterdam is het wat gelijker verdeeld, met 83 jonge mannen op honderd vrouwen. En in Amstelveen is de verhouding nog beter: 87 mannen.

HOP CBS mannen en vrouwen in studiesteden
© HOP. Bron: CBS.

Maar er zijn ook gemeenten waar de weegschaal naar de andere kant doorslaat. “Op Terschelling is het aandeel jonge vrouwen veruit het laagst, met 250 mannen per 100 vrouwen, op enige afstand gevolgd door Delft met 170 mannen per 100 vrouwen”, schrijft het CBS. Dat komt natuurlijk door het Maritiem Instituut op Terschelling en de Technische Universiteit Delft, waar nu eenmaal minder vrouwen studeren.

Het CBS voegt eraan toe dat de man-vrouwverhouding in de gemeente Delft alleen maar schever is gegroeid in de afgelopen tien jaar. Opvallend, want aan de TU-studenten ligt het niet: er staan naar verhouding steeds meer vrouwen aan de technische universiteit ingeschreven.

HOP VSNU vrouwelijke studenten
© HOP. Bron: VSNU.

Landelijk zijn er overigens net iets meer mannen dan vrouwen in die leeftijd: voor elke honderd jonge vrouwen zijn er 103 jonge mannen. Maar er gaan meer vrouwen dan mannen studeren en vrouwen gaan bovendien eerder uit huis dan mannen. Dat verklaart de scheve verdeling in veel steden met een universiteit of hogeschool.

CBS: Jonge vrouwen per gemeente
Bron: CBS

HOP/BB (met toevoeging van Marieke Kolkman)