Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Maatschappij 09 maart 2022

Studenten willen meer vrouwen op Wikipedia

Ter gelegenheid van internationale vrouwendag, gisteren, vragen studenten van de Erasmus Universiteit aandacht voor het gebrek aan biografieën over vrouwen op Wikipedia: 90 procent gaat over mannen. Met een schrijfmarathon willen ze daar verandering in brengen.  

De studenten hebben al een lijst met namen en onderwerpen opgesteld. “Omdat er op de universiteit veel kennis aanwezig is, hebben we bij alle faculteiten opgehaald welke vrouw-gerelateerde onderwerpen ze graag op Wikipedia willen zien”, zegt Lenya Slierendrecht, student op de Erasmus Universiteit tegen de NOS. 

Het gebrek aan biografieën over vrouwen staat al langer op de agenda. Historica Els Kloek werkte van 2003 tot 2018 aan een Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland; een naslagwerk voor opmerkelijke vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis.  

Het lexicon zit Wikipedia-pagina’s voor vrouwen ironisch gezien in de weg, constateert Kloek. Ze denkt dat de makers van Wikipedia bang zijn voor plagiaatbeschuldigingen. “Ik zit wel eens na te denken hoe dat opgelost kan worden, want onze informatie is vrij toegankelijk”, zegt ze.  

Vooruitgang 

Desondanks ziet de historica de afgelopen jaren “enorm veel vooruitgang” in de belangstelling voor vrouwen. Dat ziet ze bijvoorbeeld terug in het aantal biografieën dat over vrouwen verschijnt. “Het zijn er veel meer dan twintig jaar geleden”, meent Kloek.  

“We zijn vergeten hoe weinig aandacht er altijd voor vrouwen is geweest. Ze deden er nauwelijks toe. Er is nu zoveel meer belangstelling voor wat vrouwen kunnen en wat ze historisch gezien hebben betekend.” Maar er is nog steeds werk aan de winkel, meent Kloek. “Goed dat er vandaag een actie voor Wikipedia is. Niet alleen klagen, maar ook aan het werk!” 

HOP/JvE
BEELD: Chloe S. via Unsplash

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.