NIEUWS

Campus 08 januari 2014

Studenten vrezen voor hun dure opleiding

reacties 2

“Geachte heer Winter, gaat u het beleid van de koekjesfabriek van uw voorganger voortzetten, of heeft u de moed om een nieuwe koers te varen?”

Namens de actiegroep Titanic, een collectief van studenten aardwetenschappen, riep Bertram Uunk gisteren tijdens de nieuwjaarsreceptie op om intensieve bètaopleidingen als aardwetenschappen te redden.

Koekjesfabriek

Aardwetenschappen heeft dure laboratoria en intensieve practica nodig. Maar omdat binnen de VU het geld verdeeld wordt op basis van behaalde studiepunten, dreigen kleine opleidingen die relatief duur zijn, te worden benadeeld. Alleen massaal onderwijs wordt gestimuleerd, vandaar de kwalificatie ‘koekjesfabriek’.

‘Geachte dames en heren, u denkt misschien wat moet ik met een linkse hobby als aardwetenschappen’, zei Uunk. Hij wees erop dat aardwetenschappers zorgen voor de grondstoffen in smartphones, benzine, veilig drinkwater en het voorkomen van overstromingen.

Financieel kader

“Wij willen niet meer horen dat u onze zorgen deelt, we willen dat in uw daden zien”, zei Uunk tegen Winter. “Heeft u de moed om een ander financieel kader te vormen, waarin aardwetenschappen maar ook andere, goedlopende intensieve opleidingen een toekomst hebben?”

De Winter antwoordde dat hij die discussie niet tijdens de receptie ging voeren, maar dat die de komende tijd zeker wel zou gaan plaatsvinden.

Peter Breedveld
BEELD: Studenten aardwetenschappen luisteren naar Bertram Uunk (Studio VU / Yvonne Compier)

{ Lees de 2  reacties }

hits 3
Door Actiegroep Titanic op 08 januari 2014

De gehele toespraak is te zien en te beluisteren op onze facebook pagina (zie de link hierboven).

Door @notpicnic op 09 januari 2014

Wie nog dacht dat de bezuinigingen in de universitaire sector wel zouden halthouden na de reorganisatie / privatisering van de ondersteunende diensten http://pear.ly/Oy8j ontwaakt zolangzamerhand in een nachtmerrie.

Na de al in gang gezette bezuinigingen voor de studenten http://pear.ly/OyPr volgt nu ook het personeel http://pear.ly/OvR9 http://pear.ly/bHBcL

In Engeland zien we recent -na de studenten protesten van 2010/11- een explosie aan bezettingen http://pear.ly/M4df maar nu een waarbij de studenten , medewerkers en het ondersteunend personeel elkaar steeds beter weten te vinden. Denk bijv aan de #3cosas campagne http://pear.ly/cyRoL http://pear.ly/xk3hO aan de University of London http://pear.ly/cz1qb http://pear.ly/xNkIy

Ben benieuwd inhoeverre zulke vormen van (nationale bijv: http://pear.ly/cyl2r ? ) samenwerking ook in NL wortel zullen gaan schieten.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.