Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Campus 18 november 2021 reacties 6

Studenten verzetten zich tegen coronapas op de VU

Een kleine groep VU-studenten komt in opstand tegen de mogelijke komst van een coronapas, waarmee ongevaccineerde studenten en medewerkers zouden worden geweerd.

Gisteren verschenen her en der posters van de kersverse groep ‘VU in Verzet’, met daarop de eis dat er geen QR-codebeleid komt op de campus en een oproep (mét QR-code) om een online petitie te tekenen.

Die posters werden ook weer verwijderd. De actievoerende studenten verzamelen zich in een openbare chatgroep van zestien leden. Naast uitwisseling van ditjes en datjes over hun studie (van geschiedenis tot wiskunde) en hun politieke voorkeuren (van Partij voor de Dieren tot de SGP) discussiëren ze daar over allerlei coronamaatregelen en hoe ze het geanticipeerde QR-beleid kunnen dwarsbomen.

Geen mondluier om

Sommigen voegen de daad al bij het woord door zich bijvoorbeeld niet aan de mondkapjesplicht te houden. ‘Ik ga blootsmonds het hoofdgebouw in’, chat een van hen. ‘Was weer een gedoe om de beveiligers te ontwijken vandaag.’ Een van de drie administrators van de groep weigert ook een mondkapje te dragen, dat hij ‘een mondluier’ noemt. Toen hij ging flyeren droeg hij wel een mondkapje, ‘anders konden we het wel schudden.’

Deze administrator dacht hardop na in de chat over gezamenlijk zonder mondkapje naar binnen te lopen: “Als we ons verenigen, kunnen ze ons niks maken.’ Dit soort activiteiten wordt niet in naam van 'VU in Verzet' gedaan, omdat het te radicaal zou kunnen zijn voor degenen die enkel tegen het QR-beleid zijn. Dezelfde admin was niet te spreken bij het inzien van een eerste versie van dit nieuwsbericht. 'Als je onafhankelijk nieuws wilt brengen, zet dan eronder of je gevaccineerd bent of niet.'

Overigens zegt een lid van VU in Verzet dat er telefonisch toestemming was verkregen van de Facilitaire Campus Organisatie om de posters overal op te hangen, ook op muren en bij de liften. Enige voorwaarde was dat het niet over andere zaken heen mocht worden geplakt. De FCO zegt tegen Ad Valvas dat de posters er “zonder enige toestemming van wie dan ook” hingen. Ze mogen wel op prikborden hangen die ervoor bestemd zijn.

Dat het broeit onder de studenten bleek gisteren ook al tijdens een vergadering van het college van bestuur en de medezeggenschap (de ondernemingsraad en de universitaire studentenraad), waar studentenraadslid Gabriela Adamczyk wees op een probleem dat besmette studenten hebben bij een fysiek tentamen. Besmette studenten worden geacht thuis te blijven, maar daarmee lopen ze het risico op studievertraging, voor hen een kostbare zaak.

Geen studiejaar opofferen

Bestuurslid Marcel Nollen sprak van “onverantwoordelijk en verwerpelijk gedrag”, maar Adamczyk wees erop dat wanneer er geen alternatief komt, studenten het risico zullen blijven nemen anderen te besmetten door toch tentamen te doen. “Ze gaan echt geen studiejaar opofferen”, aldus Adamczyk.

Ook de docenten en andere medewerkers volgen niet allemaal braaf de regels. Een aantal van hen weigert zich te laten vaccineren en heeft daar “niet-medische redenen” voor, vertelde ondernemingsraadslid Daan van Leeuwen. Om hoeveel medewerkers het gaat, werd niet duidelijk. Wat hun lot zal zijn in het geval het kabinet een 2G-systeem zal invoeren, moet ook nog worden besloten.

Nour Khamis en Peter Breedveld

{ Lees de 6 reacties}

Door piet op 18 november 2021
Wat een raar artikel, ik vind het belachelijk als mensen zonder mondkapje de uni binnenlopen, en ik ben ik zwaar tegen de qr-code (en mogelijke drempels die dat creëert) op de uni. Die artikel is heel ongenuanceerd en gooit de verschillende groepen op één hoop.
Door Tom Kiel op 19 november 2021
Jammer dat er weer een karikatuur van het debat wordt gemaakt. Waarom wordt er steeds gedaan alsof je óf wappie bent, óf een schaap? Persoonlijk ben ik echt mordicus tegen zo'n QR-verplichting op de universiteit. Dat gaat gewoon echt te ver. Universiteiten hebben niet het recht noch de plicht om preventief de medische status van studenten te controleren. Dat valt onder mensenrechtenverdragen over bescherming van de privésfeer en die privacy is verder geregeld in privacywetgeving. Het probleem is dat er wordt gedaan alsof je óf tegen alle coronamaatregelen moet zijn, óf dat je alle surveillancemaatregelen automatisch een goed idee moet vinden. Onschendbaarheid van het lichaam is een mensenrecht. Dus als mensen weigeren zich te laten vaccineren, dan hebben we daar maar mee om te gaan. Tegelijkertijd, als je je niet wil laten vaccineren, dan lijkt me dat je juist extra voorzichtig moet zijn door wel mondkapjes te dragen, je handen te wassen, afstand houden, en zeer regelmatig testen. Ik vind ook dat de regering in een liberale democratische rechtstaat de plicht heeft om 1. rechten van burgers te erkennen en 2. die rechten te bevorderen via het vergroten van de positieve vrijheid. Dat betekent dus dat deze kwestie niet moet worden aangegrepen voor het installeren van steeds ingrijpender machtsmiddelen waarmee burgers onder de duim worden gehouden, maar dat de staat de plicht heeft om burgers te assisteren bij het verwezenlijken van hun grondwettelijk vastgelegde vrijheden. In de praktijk betekent dat dus: testen, testen, testen. Zorg dat de overheid dat faciliteert op alle mogelijke manieren.
Door Jasmijn van de… op 19 november 2021
"Ook de docenten en andere medewerkers volgen niet allemaal braaf de regels. Een aantal van hen weigert zich te laten vaccineren en heeft daar “niet-medische redenen” voor," Deze combinatie van zinnen vind ik heel jammer om te lezen. Er is helemaal geen "regel" die mensen verplicht zich te laten vaccineren, maar dit wordt door deze opeenvolging van zinnen wel geïmpliceerd. Dit is een gevoelig onderwerp, dus het zou fijn zijn als hier iets genuanceerder over geschreven werd.... Ik sta helemaal achter wat Tom hierboven zegt :D
Door Suzanne op 20 november 2021
Ik steun dit initiatief en zou graag in contact komen met de organisatoren. Hoe kan ik met hen in contact komen?
Door Bezorgd op 22 november 2021
Vooral geen mondkapje dragen - ofwel mondluier zoals die administrator dit gekscherend noemt. Nee, dan maar liever code zwart, toch? Want zo'n "mondluier" dragen is toch wel heel erg vervelend...
Door Mona op 24 november 2021
Helemaal eens met wat Tom hier zegt, dank voor het zo helder verwoorden.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.