Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Studiefinanciering 14 mei 2019 reacties 3

Studenten starten petitie tegen renteverhoging op studieschuld

Studenten- en jongerenorganisaties zijn samen met GroenLinks een petitie gestart tegen de renteverhoging op studieschulden. “Als we nu druk zetten op de Eerste Kamer zorgen we dat deze bezuinigingen van tafel gaan!”

Het kabinet wil vanaf 2020 de rente op studieschulden gaan verhogen. Oud-studenten betalen straks een rente die hoort bij een lening met een looptijd van tien in plaats van vijf jaar. Iemand met een gemiddelde lening (21 duizend euro) en een bovenmodaal inkomen betaalt dan bij de aflossing maandelijks 12 euro meer rente. Bij 35 jaar aflossen komt dat neer op zo’n 5 duizend euro extra.

Het plan, uit de koker van CDA en ChristenUnie, moet de schatkist zo’n 226 miljoen euro per jaar opleveren. Dat bedrag wordt niet geïnvesteerd in het onderwijs, maar moet bijdragen aan meer solide overheidsfinanciën. Op 28 mei behandelt de Senaat het plan om de studierente te verhogen. De regeringscoalitie heeft dan nog net een nipte meerderheid van één zetel.

Twijfelende senatoren

“Het is nog niet te laat”, schrijven studentenorganisatie ISO, studentenvakbond LSVb, scholierenorganisatie LAKS, CNV jongeren, de Nationale Jeugdraad en GroenLinks in de petitie, die inmiddels meer dan 26 duizend keer is ondertekend. Zij denken de twijfelende senatoren over te kunnen halen. “Binnen de regeringspartijen is er onrust over deze plannen. Als we nu de druk opvoeren, kunnen we hun het laatste zetje geven en deze wet van tafel krijgen.” De partijcongressen van D66 en CDA spraken zich al eerder uit tegen de renteverhoging.

De initiatiefnemers van de petitie zijn vooral boos dat minister van Engelshoven het geld wil gebruiken om de staatskas te vullen. “Studenten worden gebruikt als melkkoeien. Deze maatregel zorgt niet voor beter onderwijs, niet voor meer begeleiding, niet voor meer kansengelijkheid.”

Onrechtvaardig

De voltallige oppositie is tegen het plan. De vrees bestaat dat de renteverhoging het hoger onderwijs minder toegankelijk maakt. Begin maart schreven 27 jongerenorganisaties een brandbrief naar de Eerste Kamer, waarin zij ook al hun zorgen uitspraken. “Het is niet rechtvaardig om drie jaar na de invoering van het leenstelsel jongeren, die al zo’n schuldenlast hebben, te belasten met een hogere rente”, aldus de briefschrijvers.

Minister van Engelshoven maakt zich minder druk over de mogelijk negatieve gevolgen van de renteverhoging. In antwoorden op Kamervragen gaf zij meerdere malen aan dat de maatregel niets aan de toegankelijkheid van het hoger onderwijs zal veranderen. Studenten kunnen immers gebruikmaken van een studielening en ov-kaart en krijgen eventueel een aanvullende beurs. Leenaversie is volgens haar geen doorslaggevende reden om niet te gaan studeren.

HOP/MZ
BEELD: Jason Rosewell (Unsplash)

{ Lees de 3 reacties}

Door Petra Leenders… op 15 mei 2019

Onze kinderen hebben allevier gestudeerd en lossen nu af. De rente op studieschulden dient niet verhoogd te worden; de jongeren van deze tijd hebben al genoeg financiële uitdagingen te overwinnen!

Door Mark Erkens op 18 mei 2019

Een fatsoenlijk en eerlijk leen stelsel, voor iedereen!

Door Noah op 14 september 2019

De overheid leent momenteel tegen een negatieve rent! Zou dan wel zo redelijk zijn als de rente ook negatief kan zijn.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.