Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 maart 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Studenten kunnen nu hun gratis zelftests bestellen

Studenten en docenten die weer naar de campus willen, kunnen vanaf nu gratis coronazelftests bestellen. Maar wacht niet te lang: het kan vijf werkdagen duren voordat je bestelling wordt verstuurd.

Een coronasneltest naast je tandenborstel: dat is het ideaalbeeld dat minister De Jonge van Volksgezondheid in februari schetste toen de Tweede Kamer hamerde op de ‘heropening’ van het hoger onderwijs. Gisterochtend kwam dat beeld weer een stapje dichterbij. Via de website Zelftestonderwijs.nl kunnen studenten en medewerkers nu een gratis thuistest bestellen. 

Bestelling voltooid

Wie vandaag stipt om tien uur klaar zat achter de laptop kon eerst nog even herinneringen ophalen aan de online ‘jacht’ op populaire concertkaartjes: meerdere browsers en tabbladen geopend, mobiel bij de hand… en dan wachten totdat er iets gebeurt op het scherm. Uiteindelijk duurde het een uurtje langer dan gepland voordat de website ‘live’ ging. 

Eenmaal ingelogd, is het een fluitje van een cent: binnen een minuut is de bestelling voltooid. Opvallend is de mededeling die daarna volgt op het scherm. “De zelftesten worden over vijf werkdagen via PostNL verstuurd”, valt daar te lezen. “De bezorgdagen van PostNL zijn woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag.” 

Studenten en docenten moeten dus ruim van tevoren een bestelling plaatsen. Op maandag nog even snel een test bestellen voor een college van woensdag heeft weinig zin. Waarom kan dat niet sneller? 

Eerste set

Dat heeft vooral te maken met de capaciteit van PostNL, zegt een woordvoerder van SURF, de ict-organisatie voor het onderwijs. “Het verzenden van zelftests naar alle studenten en medewerkers is een groot, complex project. Het exact voorspellen van de levertijd is daarom lastig. We streven naar een doorlooptijd van vijf werkdagen voordat je aanvraag zichtbaar is met track and trace.” 

Het klopt dat PostNL de zelftests alleen op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag bezorgt, bevestigt ze. Ook dat is zo afgesproken in verband met de capaciteit.  

Voorraadje

Het prettige is wel dat je per aanvraag twee tot vier zelftests krijgt. Wie een levering ontvangt, heeft dus meteen een voorraadje. “Het doel is nu om zo snel mogelijk zoveel mogelijk studenten en medewerkers van een eerste set te voorzien”, zegt de woordvoerder. Via de portal is te zien per wanneer iemand een volgende set kan aanvragen. 

En stel dat het opeens stormloopt, zijn er dan wel genoeg tests? “We zijn natuurlijk altijd afhankelijk van hoeveel tests er beschikbaar zijn voordat we orders kunnen accepteren. Maar we zijn voorbereid op grote aantallen. De website is nu alleen in gebruik door de universiteiten en hogescholen. Voor het mbo komen de tests pas vanaf juni beschikbaar via de portal.” 

Het kabinet trekt een half miljard euro uit om deze vrijwillige zelftests beschikbaar te stellen voor het hoger onderwijs. Wie gezondheidsklachten heeft, moet overigens alsnog langs de GGD.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.