Campus 03 september 2015

Struikelen over de scooters

Dat het druk is, zo in de eerste week van het nieuwe collegejaar, dat zijn we wel gewend. Maar struikelden we altijd al zo over de scooters? Het lijken er elk jaar meer te worden.

‘We weten niet precies hoeveel motoren en scooters er gemiddeld de campus bezoeken', laat FCO-manager uitvoering Marcel Peters per mail weten. ‘De aantallen zijn mede afhankelijk van het weer. In de zomer zijn met name meer scooters aanwezig. De algemene indruk is wel dat het aantal scooters en motoren stijgt."

Te hard

Een stijging van het aantal scooters past in de gemeentelijke trend. Al jaren pakken steeds meer Amsterdammers de scooter om van A naar B te komen. Zoveel, dat het voor fietsers steeds onveiliger wordt. Meer dan vier van de vijf scooteraars rijden namelijk te hard. De gemeenteraad verbant de snorscooter dan ook het liefst naar de rijbaan, maar daar is de Tweede Kamer het vooralsnog niet mee eens.

Veiliger parkeren

Ook op de VU is de verkeersveiligheid een kwestie, vooral rondom de parkeerplaatsen. “Fietsers, scooters, brommers en motoren komen allemaal met een andere snelheid aanrijden om te parkeren”, licht Peters toe. “We zijn aan het uitzoeken hoe we de toeritten tot de parkeerplaatsen kunnen verbeteren, zodat het veiliger wordt voor iedereen.”

Meer scooters of niet, ze krijgen volgens Peters in principe niet meer parkeerplaatsen aan de VU. Wellicht hoeft dat ook niet. Volgens Metro zullen steeds meer jongeren in de toekomst de e-bike pakken.

Marieke Kolkman
BEELD: Marieke Kolkman

{ Lees de 1  reacties }

Door VU-student op 03 september 2015

Goed dat studenten in de toekomst meer de e-bike zullen pakken, maar deze 'fietsen' zijn net zo gevaarlijk als snorscooters. Daarnaast zijn ze over het algemeen net zoveel waard als scooters, dus is stalling in een simpel fietsenrek onvoldoende. Hiervoor dienen 'nietjes' te worden geplaatst zodat met een goed slot het frame en eventueel de wielen aan het 'nietje' kan worden vastgemaakt. Ik hoop dat hier over nagedacht is, want afdoende stalling voor scooters is nu al een probleem!