Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Campus 31 oktober 2022 reacties 1

Stijgende energienota noopt VU tot maatregelen

De energierekening van de VU stijgt de pan uit. De verwarming gaat daarom een paar graden lager.

“De VU dreigt daardoor te worden opgezadeld met een extra kostenpost van 11 miljoen”, zei bestuurslid Marcel Nollen vorige week tegen de medezeggenschapsraden.

In 2021 betaalde de VU, de groenste universiteit van het land, al bijna 13 miljoen voor energie en water. Van alle Nederlandse universiteiten had alleen Universiteit Utrecht een fors hogere rekening: 16,8 miljoen.

Universiteitenkoepel UNL gaat kijken of deze tegenvaller, veroorzaakt door de exploderende gasprijzen vanwege de oorlog in Oekraïne, gecompenseerd kan worden door de overheid. Maar de VU moet zelf ook aan de bak wat energiebesparing betreft. Daarom wordt de thermostaat “iets lager” gezet, zei Nollen. Hij zei niet met hoeveel graden de temperatuur omlaag gaat. Ook wordt het aantal locaties op de campus, dat ’s avonds nog toegankelijk is, beperkt tot “een paar gebouwen”.

ENG en BENG

Op de VU-campus staan zogeheten ENG en BENG-gebouwen, vertelde Nollen nog. ENG staat voor “energieneutraal”, BENG voor “bijna energieneutraal.” Enkele gebouwen, zoals het hoofdgebouw en het Wis- & Natuurkundegebouw, zijn al zo’n 50 jaar oud. Het W&N-gebouw staat op de nominatie om te worden gesloopt, aan het hoofdgebouw zijn de afgelopen jaren enkele aanpassingen in het kader van de duurzaamheid gedaan. Zo heeft het in 2019 een zogeheten polderdak gekregen.

Peter Breedveld
BEELD: Ben White via Unsplash

{ Lees de 1 reacties}

Door Eme van der Schaaf op 04 november 2022
Thermosstaat wat lager. Prima. Maar doe ook wat aan al die lichten die s' avonds, maar ook overdag nodeloos branden. Ik werk in het NU-gebouw dat door al het glas overdag al heel licht is. Toch branden overal lampen, hoewel het gebouw superduurzaam is ontworpen. En dat terwijl de meeste mensen hun werk doen door op reeds verlichte beeldschermen te kijken. Regel de bewegingssensors beter in, zodat lampen eerder doven nadat een ruimte verlaten is. Toon alle medewerkers de dimmerkastjes. Beter voor het milieu, beter voor de VU-portemonnee en beter tegen de nachtelijke lichtvervuiling.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.