Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Wetenschap 20 augustus 2015

Stem op Barbara Vis als Wetenschapstalent 2015

Hoogleraar politieke besluitvorming Barbara Vis is genomineerd voor de titel Wetenschapstalent 2015 van het webmagazine New Scientist. Vis staat samen met 25 andere wetenschappers op een shortlist die is samengesteld door een kundige jury onder leiding van universiteitshoogleraar economie en bedrijfskunde Alexander Rinnooy Kan.

De wetenschappers danken hun nominatie onder meer aan de wetenschappelijke en maatschappelijke impact van hun onderzoek, en de originaliteit en actualiteit ervan.

Allertopste

Wie echt de beste op de lijst is, wordt echter bepaald via stemming op het Internet. Nu zijn de meeste mensen helemaal niet in staat om te beoordelen wie van deze toppers de allertopste is (wie voelt zich gekwalificeerd iets inhoudelijks te zeggen over de wetenschappelijke publicaties van Vis?), daarom roepen wij op om op Vis te stemmen omdat ze van de VU is. Ze is er één van ons.

Over de spanning tussen wetenschappelijke impact en maatschappelijke relevantie heeft Vis in een interview met Advalvas interessante dingen gezegd. Het vinden van ‘fundamenteel wetenschappelijke’ oplossingen is haar primaire drijfveer, maar ‘dit sluit maatschappelijke betrokkenheid niet uit’.

Intellectuele vorming

Vis vindt het belangrijk ‘aan een breder publiek dan alleen mijn vakgenoten uit te leggen wat het belang is van mijn onderzoek. Daarom doe ik mee aan het brede publieke debat.'

‘Er moet ruimte zijn voor intellectuele vorming en reflectie’, aldus Vis. ‘Leren nadenken is maatschappelijk heel nuttig.’

Alleen al die houding lijkt ons voldoende reden om massaal op Vis te stemmen. Als wetenschapper heeft de jonge Vis al aardig wat wapenfeiten op haar naam. Ze kreeg onder meer een Veni- en Vidi-beurs, werd in 2013 benoemd tot hoogleraar en in 2014 lid van De Jonge Akademie.

Alleen maar bezuinigen

Ze analyseert en duidt politieke trends en relativeert vaak het heersende beeld dat bestaat van de overheid. Zo valt er volgens haar wel wat af te dingen op de geldende opvatting dat overheden in Europa alleen maar bezuinigen.

Op Barbara Vis stemmen doet u hier.

Peter Breedveld
BEELD: Victoria Burgers

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.