Wetenschap 24 oktober 2014

Stappenplan tegen pesten op op het werk

Wie het model bekijkt dat onderzoeksinstituut ADRIBA ontwikkelde om pesten op het werk tegen te gaan, kan maar één ding concluderen: werknemers zijn net kleuters. De anti-pestmethode is gebaseerd op inzichten uit de gedragstherapie: gewenst gedrag belonen, in plaats van ongewenst gedrag afstraffen. Net zoals je stoute kleine kinderen zou aanpakken dus.

Taart

De bedoeling van de methode is dat er een positieve bedrijfscultuur ontstaat doordat werkgevers positief gedrag op de werkvloer belonen. Een paar van de aanbevelingen: koppel de metingen terug aan de medewerkers via grafieken en scoreborden. En stel gezamenlijke beloningen vast en deel die uit als doelen zijn behaald, zoals taart bij de koffie.

Straffen werkt niet

Het Aubrey Daniels Research Institute for Behavior Analysis (ADRIBA) presenteert op 30 oktober het model tijdens een seminar over pesten op het werk. Volgens ADRIBA-directeur Marius Rietdijk kunnen gedragstherapeutische principes daar bij uitstek op worden toegepast. “Straffen leidt in eerste instantie tot gehoorzaamheid. Het werkt alleen op korte termijn. Ongewenst gedrag bestraffen werkt dus niet op lange termijn: de gewenste prestaties belonen wel.”

Floor Bal

{ Lees de 1  reacties }

Door Gert Jan Bokdam op 24 oktober 2014

Ik ben er een beetje uit, maar wat verstaat u tegenwoordig onder korte en lange termijn? 6 jaar basisschool is dat korte of lange termijn?