NIEUWS

Arbeidsmarkt 30 augustus 2018

Stagiairs ervaren minder discriminatie

reacties 1

Minister Van Engelshoven trok dinsdag fel van leer tegen de achterstelling van allochtone mbo-stagiairs. In het hoger onderwijs zijn er wat lichtpuntjes: minder stagiairs voelen zich dit jaar gediscrimineerd.

Dat blijkt uit de Nationale Stagemonitor 2018 die deze week verscheen. Dat is een jaarlijks onderzoek van het StudentenBureau, dat studenten aan een stageplaats of bijbaan helpt.

Van de tweeduizend geënquêteerde hbo- en wo-studenten ondervond dit jaar 13 procent discriminatie tijdens de stage, aanzienlijk minder dan de 19 procent in 2017. Niet alleen studenten met een migratieachtergrond hebben er last van, maar ook vrouwen, gehandicapten en stagiairs met een andere seksuele geaardheid. De discriminatie tijdens het solliciteren lijkt eveneens licht afgenomen.

Stagevergoeding omhoog

Een ander lichtpuntje in de monitor is de stijging van de maandelijkse stagevergoeding, van gemiddeld 293 euro per maand vorig jaar naar 317 euro nu. Het verschil in de vergoeding van autochtone en allochtone stagiairs is bovendien kleiner geworden.

Een woordvoerder van het StudentenBureau vermoedt dat de toenemende krapte op de arbeidsmarkt in dit opzicht een positief effect heeft. Werkgevers moeten hun beste beentje voorzetten om aan personeel te komen. “Als ze vroeger uit meerdere sollicitatiebrieven konden kiezen, hebben ze er nu soms maar één op hun bureau liggen.”

Uit de cijfers blijkt dat met name in de ict-sector de ervaren discriminatie flink is afgenomen: van 16,4 in 2017 naar 6,5 procent nu. En bij techniek van 15,1 naar 9,2 procent.

HOP/HC

{ Lees de 1  reacties }

hits 18
Door Marie de Jonge op 06 augustus 2019

Goed om te lezen dat er een positieve vooruitgang is geboekt op het gebied van stagelopen. Ik vind het zelf ook erg belangrijk dat stagiairs juist behandeld worden op hun stageplek. Gelukkig hoor ik ook steeds vaker positieve berichten uit mijn omgeving. https://www.tumba.nl/p/Melden/tumba%7c3e754100-e262-4fdc-9c98-db8ab6c93…

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.