Staan hoogleraren straks ook op het Malieveld?

Politiek  16 oktober 2017

Staan hoogleraren straks ook op het Malieveld?

Stakende wetenschappers, dat is een zeldzaamheid. Maar als de werkdruk niet omlaag gaat, wordt het misschien maar eens tijd, zegt een Amsterdamse hoogleraar. Hij oogst veel sympathie, ook binnen de VU.

Nadat actiegroep PO in Actie vorige week een landelijke staking in het basisonderwijs organiseerde en tienduizenden demonstranten op de been bracht op het Haagse Malieveld, is het straks misschien de beurt aan het universitaire personeel.

#Woinactie

Volgens Rens Bod, hoogleraar digital humanities aan de Universiteit van Amsterdam, lijden wo-docenten onder de te hoge werkdruk, waardoor ze hun studenten “tekort doen”. Bod schreef een brief aan het college van bestuur van de UvA, en niet zonder succes: collegevoorzitter  Geert ten Dam is het met hem eens. Nu wil Bod met de hashtag #woinactie eenzelfde discussie losmaken als in het basisonderwijs.

Niet omdat het salaris omhoog moet, want “universitaire docenten zijn niet zo zielig”, maar omdat er te weinig docenten zijn.  Er moeten onmiddellijk vierduizend nieuwe docenten bij, zei hij deze week tegen universiteitsblad Folia

"Een heel goed idee", reageert VU-hoogleraar theoretische chemie Paola Gori Giorgi. Zij schaart zich volledig achter de plannen van Bod en onderzoekt nu het draagvlak op de VU. "De werkdruk is het grootste probleem. Het is frustrerend als je je werk niet goed kunt doen omdat je te weinig tijd hebt. Het maakt mensen kapot."

Wetenschappers zijn geen stakers

Ook wetenschapsvakbond VAWO vindt het een goed idee, laat voorzitter Marijtje Jongsma op de website weten. “Wetenschappers zijn doorgaans geen stakers. Dus als er dan toch een bescheiden en sympathieke oproep gedaan wordt is er wel wat aan de hand.”

De VAWO ziet graag dat alle universitaire bestuurders en rectoren, mocht het zover komen, meedoen aan een ‘actiedag’. Want de vakbond vreest dat het nieuwe regeerakkoord ertoe zal leiden dat er “nóg efficiënter gewerkt moet worden in de wetenschap” en dat onderzoek het onderwijs verder zal overschaduwen.

Psychische druk

Het Promovendi Netwerk Nederland (PNN) draagt de actie eveneens een warm hart toe. “Ik ben blij dat wij niet de enigen zijn die zich zorgen maken”, zegt voorzitter Rolf van Wegberg. “We wijzen al langer de psychische druk die wetenschappers ervaren en de vele uren die ze buiten werktijd om maken.”

Maar een staking ligt volgens Jan Boersma, FNV-bestuurder Onderwijs en Onderzoek, “niet direct voor de hand”. Want in de huidige cao, zegt hij, hebben universiteiten al afgesproken dat ze voor het einde van het jaar met een plan van aanpak komen om de werkdruk terug te dringen.

“Aan de andere kant: als universiteiten die belofte niet nakomen, is zo’n actiedag wel een goed idee”, aldus Boersma. Hij wijst op het onderzoek dat de vakbond begin dit jaar publiceerde, waaruit volgens hem blijkt dat de werkdruk onder universiteitsmedewerkers enorm hoog is. Zes op de tien medewerkers zouden zelfs lichamelijke en psychische klachten van hun werk krijgen.

Bijval

Om te bespreken hoe universitair docenten, vakbonden en universiteitsbestuurders nu verder moeten, wil Boersma een afspraak maken met initiatiefnemer Bod. Het is in elk geval een “goede eerste stap” dat het college van de UvA positief is, zegt de FNV’er, die hoopt op bijval van universiteitenvereniging VSNU.

Die bijval is er zeker, reageert VSNU-woordvoerder Bart Pierik. “We zijn het er zeer mee eens dat dit een issue is. Wij vinden de hoge werkdruk ook een groot probleem.” Als het gaat om onderwijsbekostiging is het nieuwe regeerakkoord volgens hem “teleurstellend”.

Toch is een staking wat Pierik betreft niet direct aan de orde: “We zetten maximaal in op de cao-afspraken die in maart zijn gemaakt. Universiteiten zijn daar volop mee bezig, en dus hebben we goede hoop dat die tot zichtbare verbeteringen gaan leiden bij bijna alle instellingen.”

VU-hoogleraar Gori Giorgi weet ook niet of het binnenkort tot een staking zal komen, maar ziet het als een optie. "Rens Bod zet vandaag een petitie online, waarvan de uitkomst op 1 november door de oppositie gebruikt wordt tijdens het onderwijsdebat over het regeerakkoord. Hierover hebben we al contact met GroenLinks." Als de petitie geen effect heeft, wordt volgens Bod 'een eerste manifestatie' gepland.

HOP/MvS en Daphne Damiaans

{ Lees de 4 reacties }

De staking was in het Zuiderpark, niet op het Malieveld.

Ik ben het wel eens met Bod, dus staken.
Niet eens met Pierik.
Heel Nederland plat!
Alle onderwijssectoren!

Bij het afschaffen van de basisbeurs heeft de minister van OCW beloofd dat de universiteiten er 4000 docenten bij zouden krijgen. Precies de -terechte- eis van de aktiegroep.Waar blijven die 4000 nu?