NIEUWS

VU 09 januari 2015

Speurneuzen gezocht

Zit er iemand onterecht vast voor een moord? Studenten kunnen dat zelf uitzoeken bij de nieuwe ronde van onderzoeksproject Gerede Twijfel. Hierbij bekijken twintig studenten, onder leiding van hoogleraar Peter van Koppen en coördinator Jasper van der Kemp, of er sprake is van een gerechtelijke dwaling in een strafproces.

Gerede Twijfel VU heeft al een mooi resultaat opgeleverd. Het allereerste onderzoek naar een moord in een Chinees restaurant wees uit dat twintig jaar geleden waarschijnlijk zes mensen ten onrechte veroordeeld zijn. De zaak is heropend en loopt nog. Mogelijk gaat het om de grootste gerechtelijke dwaling ooit in Nederland.

Beschieting

Gisteren werd bekend dat de tak van het project aan de Universiteit Maastricht ook een heropening opleverde: de veroordeling voor de dubbele moord op een autohandelaar en zijn vrouw wordt opnieuw bekeken. In die zaak stond de getuigenis van hun 9-jarige kleindochter centraal, die bij de beschieting in haar hoofd geraakt werd.

Voor het nieuwe project staan er twee zaken op de planning: een moordzaak en een casus uit het internationaal strafrecht. De eisen voor deelname aan het speurwerk? “Iemand moet de tijd hebben om zich twee weken lang bijna fulltime in een dossier te begraven”, zegt Van der Kemp. “Daarna zijn ze tot de zomer regelmatig een aantal dagen per week aan het project kwijt.” Aanmelden kan nog tot 22 januari.

Floor Bal
BEELD: Foto: de cast van tv-serie Gerede twijfel

hits 6

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.