Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

VU 14 december 2012

Speurneuzen gezocht

Zit er iemand onterecht vast voor een moord? Rechtenstudenten kunnen dat zelf uitzoeken bij de nieuwe ronde van onderzoeksproject Gerede Twijfel. Hierbij bekijken tien studenten, onder leiding van onderzoeker Jasper van der Kemp,of er sprake is van een gerechtelijke dwaling in een strafproces.

Gerede twijfel VU

Gerede Twijfel VU heeft al een mooi resultaat opgeleverd. Het allereerste onderzoek naar een moord in een Chinees restaurant wees uit dat twintig jaar geleden waarschijnlijk zes mensen ten onrechte veroordeeld zijn. De zaak wordt mogelijk heropend. Mogelijk gaat het om de grootste gerechtelijke dwaling ooit in Nederland.

De eisen voor deelname aan het speurwerk? “Iemand moet de tijd hebben om zich twee weken lang bijna fulltime in een dossier te begraven”, zegt Van der Kemp. “Daarna zijn ze meer dan twee maanden een paar dagen per week aan het project kwijt.” Enthousiasme en wat kennis van het strafrecht zijn ook mooi meegenomen.

Tv-serie

Het project is ook bekend door de tv-serie Gerede Twijfel. De serie is inmiddels bij de regionale omroepen getoond en zal in het voorjaar bij omroep Max te zien zijn.

 

Floor Bal

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.