Huisvesting 21 september 2016

SP wil meer weten over de studentenhotels

SP-raadslid Erik Flentge heeft het Amsterdamse stadsbestuur vragen gesteld over de studentenhotels in de stad. Die zouden onder andere veel te hoge prijzen vragen.

De landelijke studentenvakbond LSVB riep vorige week gemeenten op in te grijpen tegen de zogeheten Student Hotels. Volgens de bond hoeven de verhuurders zich niet aan het huurrecht te houden omdat ze een hotel zijn, en krijgen de huurders geen huurbescherming. Soms kost een kamer in een studentenhotel daardoor meer dan 1000 euro.

Toeristenbelasting?

Flentge wil nu van het college van burgemeester en wethouders weten of de studentenhotels dan als hotel worden behandeld door de gemeente. Hebben ze een officiële hotelvergunning, dragen ze toeristenbelasting af en gelden voor nieuwe studentenhotels dezelfde strenge regels als voor nieuwe gewone hotels (namelijk, geen nieuwe hotels, tenzij ze echt iets toevoegen)?

Internationaal

De reactie van Student Hotels, dat ze voornamelijk kamers verhuren aan internationale studenten die hier toch maar tijdelijk zijn, is Flentge om het even. “Het maakt niet uit aan wie ze kamers verhuren. Het gaat mij om voldoende betaalbare studentenwoningen, van 300 tot 400 euro per maand. Ik wil dat de studentenhotels onder de regels voor studentenkamers vallen, met alle huurrechten die daarbij horen. Als dat niet zo is, dan moeten ze maar onder de strenge hotelregels vallen.”

Dat een anonieme reageerder op deze site zegt huursubsidie te krijgen voor zijn kamer in een studentenhotel, en daardoor uitkomt op een huur van 385 euro per maand, vindt Flentge “interessant”. Het zou kunnen betekenen dat huurders van kamers in studentenhotels toch bepaalde huurrechten hebben. “Daar ga ik achteraan”, aldus Flentge.

Marieke Kolkman

{ Lees de 3  reacties }

Door harrie op 22 september 2016

huurtoeslag is een foutje van de belastingdienst, aanvragen worden pas achteraf gecontroleerd en dan zit de aanvrager al lang weer thuis

Door Marieke Kolkman op 22 september 2016

Moeten ze de toeslag dan terugbetalen? Dure grap kan dat worden.

Door harrie op 22 september 2016

formeel wel maar zal in de praktijk niet lukken denk ik